Blogpost

Een goede buur: Christa en Mandy Tober van het Wevehuis

Geplaatst op 9 april 2021, 10:25 uur

Het Wevehuis is een buurthuis aan de Wevelaan in Utrecht Noordoost. Het bestaat sinds 2013 en wordt gerund voor en door buurtbewoners uit de wijken Tuindorp, Tuindorp-Oost, Voordorp en Veemarkt. Deze zomer moet het Wevehuis na acht jaar het vertrouwde pand verlaten. Hoe het nu verdergaat met het Wevehuis, is nog de vraag. Als het aan Christa Tober en haar dochter Mandy ligt, dan blijft het Wevehuis geopend op een nieuwe locatie. Daarom vragen ze hulp aan de inwoners van Utrecht Noordoost.

Het pand aan de Wevelaan is koud en donker. De kachel en de lichten zijn al een tijd niet aan geweest. “Wanneer kunnen we weer open? Dat vragen veel mensen. Na iedere persconferentie zitten we weer te puzzelen met de nieuwe maatregelen, maar keer op keer moeten we onze bezoekers teleurstellen”, zegt Christa. Dochter Mandy haakt in: “Na zoveel maanden geen inkomsten en wel de huur betalen, is ons zakcentje op.” En dat terwijl het Wevehuis nu juist goed wat geld kan gebruiken.

Voor een buurthuis is binnenkort geen ruimte meer in het oude schoolgebouw aan de Wevelaan. Mandy: “Het wordt gerenoveerd en uitgebreid. Daarna worden het weer klaslokalen.” Zelfs ’s avonds zal er maar beperkt ruimte zijn in de toekomstige school en dat maakt het een ongeschikte locatie voor het Wevehuis. “Het liefst willen we de hele dag de deuren openen voor mensen uit de wijk, zodat ze hier koffie kunnen komen drinken of komen vergaderen”, zegt Christa.

Dat zou wel kunnen op een andere locatie, het leegstaande pand aan de Aartsbisschop Romerostraat. “We hebben een mondelinge overeenkomst”, vertelt Mandy, “maar er zijn nog veel vraagtekens.” Er is bijvoorbeeld onderhoud nodig aan het pand, zegt Christa: “De vloer komt omhoog en we weten niet of de wc’s en de stoppenkast nog wel werken.” 

Christa en Mandy zijn op zoek naar bedrijven of wijkbewoners om vrijwillig te helpen met het onderhoud. Daarbij zoekt het Wevehuis mensen die sleutelbewaarder willen zijn, voor wanneer het buurthuis weer open kan. Meubels en aankleding van het interieur kan het Wevehuis ook goed gebruiken. Christa: “Als mensen ons met al die dingen kunnen helpen, is het 95 procent zeker dat het buurthuis blijft bestaan.”

Wil jij of jouw bedrijf het Wevehuis helpen? Dat kan door het pand aan de Aartsbisschop Romerostraat een opknapbeurt te geven, door spullen voor het interieur te doneren en door je aan te melden als vrijwilliger. Neem hiervoor contact op met Christa en Mandy Tober via post@wevehuis.nl.

Meer info: http://wevehuis.nl/

In 2021 staat de eigen wijk centraal. We werken vanuit huis, we gaan thuis uiteten en ook de vrije tijd vieren de meesten op hun eigen adres. Onze wereld wordt kleiner, zou je denken. Maar is dat wel zo? Wij onderzoeken wat je in jouw eigen wijk allemaal kunt doen en wie je kunt ontmoeten. Want, zo leert het spreekwoord, beter een goede buur dan een verre vriend.

Meer verhalen vind je hier

Deel dit: