Activiteit

Lezing biodiversiteit van IJstijd tot heden

donderdag 11 mei 2023 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Op donderdag 11 mei zal Jan Luiten van Zanden een lezing houden over biodiversiteit in onze buurt van de laatste IJstijd (!) tot heden. Voordorp en Veemarkt zijn onderdeel van het Hollands-Utrechtse veengebied, een 'woeste en ledige' wildernis waar de introductie van de landbouw eeuwenlang tot een zeer divers landschap en een grote biodiversiteit leidde. Jan Luiten zal verhalen over de vele manieren waarop de inwoners de natuur gebruikten, van wolvenjacht tot palingvisserij, van beheer van reigerkolonies en het houden van zangvogels tot het bereiden van feestmenu's met zwaan en fazant. Tot in de 16e eeuw kwamen hier in de veenmoerassen kraanvogels en grote trappen voor. Anno 2023 loopt Nederland voorop in het verlies aan biodiversiteit: wat zijn daar de oorzaken van en hoe valt het tij te keren?

Jan Luiten van Zanden was hoogleraar economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde recent twee boeken over biodiversiteit: De ontdekking van de natuur. De ontwikkeling van biodiversiteit in Nederland van IJstijd tot 21ste eeuw (samen met Thomas van Goethem, Rob Lenders en Joop Schaminée), en Gevleugelde geschiedenis van Nederland. De Nederlanders en hun vogels.


De bijeenkomst vindt plaats in het paviljoen van Tuinenpark Ons Buiten, Pal Maleterstraat 64 Utrecht. We beginnen om 20 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname kost 5 euro p.p. (inclusief koffie / thee en drankje achteraf). Graag contact betalen.
Gezien het beperkt aantal plaatsen is aanmelding vooraf noodzakelijk. Dat kan via acveedorp@gmail.com

 

Locatie
Paviljoen Tuinenpark Ons Buiten
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: