Activiteit

Trijn van Leemput in de Sint Maartensparade

vrijdag 11 november 2022 , 17:00 uur
Illustration

Vrijdag 11 november loopt Utrecht NoordOost met de lichtsculptuur van Trijn van Leemput mee in de Sint Maartensparade. Om zo de viering van 900 jaar Utrecht op eigen wijze af te sluiten. Het vuurfeest in Overvecht was een klein voorproefje met de houweel van Trijn.

Met deze speciale Trijn van Leemput eren we alle Trijnen die muren afbreken om overheersing en onderdrukking te voorkomen. Alle Trijnen die in het verleden, heden en in de toekomst met pikhouwelen strijden voor een open stad en vrije geesten.

De kunstenaar Marlies Galema heeft de bouw van Trijn van Leemput begeleid. Op 4 donderdagen werkten in totaal zo'n 50 jonge, oude en nieuwe Noordoosters bij De Pioniers aan deze adembenemende lichtsculptuur.

Heb je zin om mee te lopen, te komen kijken of het vaandel van de wijk te helpen dragen? Sluit je aan! Zaterdag 5 november kun je Trijn alvast bewonderen bij het Vuur van Sint Maarten in Overvecht. De afsluitende Parade van Sint Maarten start 11 november om 18 uur bij het Spoorwegmuseum.

Zie ook de website van de Sint Maartensparade

 Trijn van Leemput is een Utrechtse vrouw die in 1577 Kasteel Vredenburg bestormde samen met andere vrouwen, om daarmee de bezetters te verdringen en een nieuwe bezetting te voorkomen. Een verlichte Trijn van Leemput staat op een rijdende stijger/muur van Vredenburg met een pikhouweel.

Locatie
Start: Spoorwegmuseum. Eindpunt: Moreelse park
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: