Activiteit

GroenmoetjeDoen!-dag 2019: Samen Tuinieren en de Waarde voor de Natuur in de Stad

Op zondag , 12:00 - 17:00 uur

Uitnodiging URIP-GroenmoetjeDoen! bijeenkomst met fietstocht over ‘De waarde van samen tuinieren voor natuur in de stad’ op elke 3e zondag van de maand van 12:00-17:00 uur.

De Gemeente Utrecht, de Universiteit Utrecht en Stichting GroenmoetjeDoen! nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de URIP (Urban Region Innovation Partnership)-bijeenkomst met fietsexcursie over het thema ‘De waarde van samen tuinieren voor natuur in de stad’.

De bijeenkomst begint om 12:00 uur in Steede Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1 in De Meern (navigeer op Groenedijk 1a, 3454 PB De Meern). De fietstocht vertrekt om 14:00 uur van de Steede en eindigt in het tuinenpark Ons Buiten aan de noordoostkant van Utrecht.

Graag aanmelden (fietstocht) via groen@utrecht.nl. Voor meer informatie over de bijeenkomst kun je contact opnemen met Jeroen Schenkels: j.schenkels@utrecht.nl.

Doel Kennis uitwisselen tussen zelfbeheerders onderling en andere geïnteresseerde inwoners over natuurwaarden in groene zelfbeheerplekken en wat de betekenis hiervan is voor de stad. Utrecht wil meer inzetten op kleinschalige initiatieven in de openbare ruimte, die op basis van draagvlak en eigen inzet van inwoners gezamenlijk tuinieren in de buurt mogelijk maken. Tuinieren is gezond, brengt mensen bij elkaar en biedt kansen voor meer biodiversiteit. De stad kent al een veelvoud aan locaties, waar inwoners ‘samen tuinieren’ (zoals pluktuin, natuurtuin, siertuin en buurtmoestuin ). Deze stadstuinen dragen op vele fronten bij aan de ambitie van de gezondere stad, maar de onbeantwoorde vraag is wat deze plekken opleveren voor planten en dieren.

In de fietsexcursie focussen we ons daarom op wat de stadstuinen en andere zelfbeheer locaties langs de route de natuur opleveren. Met behulp van de ‘natuur in je buurtkaart’ https://www.utrechtnatuurlijk.nl/natuurinjebuurt/ beoordelen en bespreken deelnemers welke natuurwaarden er voorkomen op de zelfbeheerlocaties. Wat zijn de condities waarin deze natuur floreert en wat doen die waarden met de stad?

Programma 12:00 uur – 12:30 uur inloop bij Steede Hoge Woerd 12:30 uur – 12:45 uur Welkom 12:45 uur – 13:15 uur Bevindingen Naturvation onderzoek 13:20 uur - 13:45 uur Uitleg Natuur in je buurtkaart


Fietstocht 14 :00 uur -17 :00 uur : fietstocht langs groene locaties

De route start bij Buurtmoestuin Castellum, Steede Hoge Woerd – Castellumplein 1 https://www.utrechtnatuurlijk.nl/locaties/steede-hoge-woerd/, via  Vlinderhof (https://vlinderhof.com/) - Alendorperweg 44 Utrecht,  Willem Alexanderpark (dak A2), https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-engroen/parken-en-plantsoenen/willem-alexanderpark/ en Daktuin OBS OoginAl, https://www.obsooginal.nl/  stadstuin St Utrecht Natuurlijk– wormenbak – Kanaalweg 172, https://www.utrechtnatuurlijk.nl/locaties/stadstuin-kanaalweg/  Spinozaplantsoen (http://www.spinozaplantsoen.nl/),  Groene Oevers West (rivier de Leidsche Rijn) - omgeving Billitonkade,  Weerdsingel West Vergroening singels030, http://www.singel030.nl/vergroening-singel/,  Speeltuin Noordsepark, Lagenoord 28A, http://www.noordsepark.nl/speeltuin-noordse-park/,  Kloostertuin de Lindenkring, Ondiep, Elsstraat 30, https://www.facebook.com/pg/KloostertuinOndiep,  Sjanghaipark Overvecht,  Deining in de Kas (https://deiningindekas.wordpress.com/over/) Gageldijk 182 naar  een feestelijke afsluiting bij Ons Buiten, (http://www.onsbuitenutrecht.nl/) Pal Maleterstraat 64

zie www.gmjd.nl

Verdere deelnemers aan de GroenmoetjeDoen!-dag: ATV Hoge weide – Park Groenewoud, Tivolituin, ecologische tuin de Bikkershof, Griftsteede, Tuinenpark De Driehoek, Tuinenpark De Pioniers, Zilveren Schaats, ATV Abstede + Markt om de Hoek, Vergroening Singels en Koppelsteede.

Locatie
Einde fietstocht 17.00 Ons Buiten Pal Maleterstraat 64
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op zo 16 juni 2019. Beëindigd zo 29 december 2019
Illustration
 
Deel dit: