Verhaal

Rein wil samen slim isoleren

Geplaatst op 1 juni 2023, 17:04 uur
Illustration

“Om in een energiezuinig huis te wonen heb je onderhoud, aanpassingen en verbeteringen nodig om het in die staat te brengen. Als je daar echter in je eentje voor staat is dat een behoorlijke klus.”

Rein Tuinstra woont naar grote tevredenheid op de Zandhofsestaat. Hij kwam naar de Werkplaats van de Buurtbel omdat hij zijn woning wil verduurzamen en samen met buurtgenoten wil uitzoeken hoe je dit het slimste kunt aanpakken. “Omdat je elkaar kunt helpen in de keuzes én omdat je dan een stok achter de deur hebt voor als je even niet meer weet hoe je verder moet.”

Een rustige buurtbewoner
“Ik woon in de Zandhofsestraat, ben getrouwd en woon derhalve samen. Ik ben een 'rustige' buurtbewoner die houdt van zijn privacy. Die zwaait naar de overbuurman. Een keer een praatje maakte en er achter kwam dat hij ooit hetzelfde lichamelijke euvel achter de rug bleek te hebben.”
Rein vindt Wittevrouwen een aantrekkelijke en fijne buurt. “Waarom? Het is stil en rustig. Kinderen spelen op de stoep, het is fijn dat er basisscholen in de buurt zijn. Er wonen vele aardige bewoners (denk ik). Het is een mix van jong en oud. Van yup tot gepensioneerde ambachtslieden en winkeliers. Startende gezinnen en ouderen die hier al tientallen jaren wonen en wier kinderen al lang zijn uitgevlogen.”
Reins favoriete plekken zijn Veeartsennijpark en Koffie 75. “Ik mis niet veel in de wijk, wat meer gezellige 'reuring' misschien.”

Praatje op straat
“Mijn contact met de buren (bewoners verder op de straat beschouw ik ook als buren, daarom spreek ik liever van buurtgenoten), is mondeling op straat, ad hoc, niet via een appgroep. Een praatje op straat of bij het uitlaten van de hond is een veelvuldige vorm van contact. Vroeger ging de straat samen zomers naar de camping; Camping de Roos, aldus mijn vrouw. Jaarlijks is er het straatfeest en ik probeer daar een trouwe bezoeker van te zijn. Ik ben niet actief in de straat. Na een actief werkleven doe ik het eventjes rustig aan. Als de aanleiding zich voordoet wil ik mij inzetten voor anderen. Hoe en wat weet ik niet. Dat komt wel.”

“Ik heb de Buurtbel leren kennen door een flyer in de bus. De Buurtbel is een schitterende initiatief en is still growing. Het is gezellig en nuttig. Je maakt in korte tijd kennis met wijkgenoten. En ik hoop dat het zich verder verbreedt, meer bewoners activeert en nog meer variatie aan activiteiten laat ontwikkelen door bewoners. Dat men uit het huis komt en er is voor elkaar.”

Samen inzetten voor energie en isolatie
Rein bezocht 2 Buurtbel-bijeenkomsten. “In gezamenlijkheid met andere bewoners zou ik me willen inzetten voor energie en isolatie.” Rein wil zijn gevel isoleren en het glas vervangen “want deze heeft z’n beste tijd wel gehad”. Maar de gevel heeft – zoals heel veel woningen in Wittevrouwen – geen spouwmuur. Zie ook het project Duurzame Wittevrouwen: samen energie besparen.

Samen oppakken betekent volgens Rein elkaar helpen bij:
    uitzoekwerk
    rondkijken bij eerdere projecten
    adviezen inwinnen
    keuzes maken
    begrotingen opstellen
    een gemeenschappelijke uitvoerder in de hand nemen
    overige randvoorwaarden
“Samenwerken beoogt ook een mogelijk financieel aantrekkelijker en een beter haalbaar verbeterplan te realiseren. Een plan gericht op muurisolatiewerk, glaswerk en andere toepasselijke ingrepen. Een energiezuinige woning is goed voor een verantwoord gebruik van energiebronnen, een gezond klimaat en voor de portemonnee.”

 

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag onze buren voor. Wil je meer verhalen van buurtbewoners lezen? Bekijk dan de portretjes van onze buurtbewoners.

Deel dit: