Update

Groendaken aanleggen samen met de buren

Geplaatst op 16 mei 2023, 10:05 uur
Illustration

Viola liet samen met een aantal buren uit Wittevrouwen groendaken aanleggen. De Buurtbel vroeg naar haar ervaring hiermee.

Waarom wilden jullie dit doen?
Ik nam het initiatief, omdat we een energierapport hadden laten maken via jouwhuisslimmer.nl. Een van de adviezen was het aanleggen van een sedumdak. We hebben een plat dak en in de zomer wordt het zwarte bitumen, en daarmee de hele zolder, ontzettend heet. Soms te heet om te slapen. Hopelijk blijft het zo iets koeler binnen. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat sedumdaken goed zijn voor de biodiversiteit, de luchtkwaliteit, en dat ze water vasthouden (dus minder belasting van het riool bij zware regenbuien).

Hoe hebben jullie het aangepakt?
Ik heb eerst met onze directe buren gesproken, zij hadden gelijk interesse, en daarna ook het voorstel in de straat-app opgeworpen. Een paar huizen had een paar jaar geleden al een sedumdak aangelegd, maar er waren toch wel wat mensen geïnteresseerd. We kozen ervoor om het professioneel te laten leggen door een bedrijf aangezien ons hoofddak 9 meter hoog is en er toch wel wat bij komt kijken.

Wat is het voordeel van samen doen?
Het is natuurlijk veel efficiënter want materialen etc. hoeven maar 1 keer geleverd te worden. Ook andere vaste kosten kun je delen, zoals het huren van een verhuislift of steiger. En hoe groter het oppervlak, hoe meer korting je kunt krijgen op de sedummatten.

Wat kost het?
Dat hangt af van de grootte en bereikbaarheid van je dak, en of je het zelf gaat doen of uitbesteedt. Wij hoefden bijvoorbeeld uiteindelijk geen steiger te huren omdat we een dakraam hadden op zolder, dus was er toegang via het huis.

Ons huis heeft bijna 40m2 aan dakoppervlak, en alles inclusief kostte het installeren ca 2800 euro. Een deel van dit bedrag kunnen we terugkrijgen via subsidie van de gemeente.

TIPS
Vraag altijd aan je buren of ze mee willen doen, dat is handig en voordeliger, en vraag minimaal twee offertes aan. Check de subsidieregeling van de gemeente, je dak moet bijvoorbeeld minimaal 10m2 zijn om subsidie te krijgen.

 

Wil je ook een groendak?
Heb je ook interesse om samen met buren een groendak aan te (laten) leggen? Kun je daar wel wat hulp of advies bij gebruiken? Neem dan contact op met de Groene Vrouwen van Wittevrouwen.
Mail naar buurtbel@wijkwijzernoordoost.nl, bel/app naar 06 21969238, of kom langs bij Bakkie Buurtbel in ZIMIHC op de 1e en 3e woensdagochtend van de maand. 

Deel dit: