Update

GROZ Utrecht: veel bereikt door omkeren ZORG!

Geplaatst op 12 maart 2023, 16:05 uur
Illustration

Na anderhalf jaar heeft GROZ Utrecht veel bereikt in Utrecht Oost, Nieuwegein en Kanaleneiland. Actieve bewoners zjn herkenbaar in de wijk, zitten aan de bestuurderstafel en er is een bewonerstafel. Op 6 april 2023 werden we in een focusbijeenkomst van GROZ Utrecht in Krachtstation Kanaleneiland bijgepraat. GROZ Utrecht staat voor de omkering van ZORG naar een focus op Gezondheid vanuit georganiseerde bewoners. Buurtbel Wittevrouwen, verzorgde als nieuw initiatief, nieuwe wijk een workshop om aansluiting te bespreken.

Bewoners als merk, onuitputtelijke bron en verbinders

Nathan Rozema, initiatiefnemer van Krachtstation Kanaleneiland trapt de bijeenkomst af. "Bewoners zijn nu samen een sterk en herkenbaar merk in de wijk. En een onuitputtelijke bron!" Amina Berkane Abakhou neemt ons mee in de leefwereld van Kanaleneiland en de rol van bewoners: "Wij zorgen voor de vertaalslag tussen werelden. Bewoners zijn de perfecte buurtverbinders en wijkcoordinatoren.  Instanties zijn dienstbaar aan bewonersinitiatieven." We sluiten aan bij workshops over bouwstenen die zijn ontwikkeld. In de workshop Lerend vermogen bespreken we hoe de samenwerking met Hogeschool Utrecht, MBO Utrecht en ROC Midden Nederland bewonersinitiatieven verder kan versterken. 

Collectieve kennis & kracht dichtbij huis 

In de volgende ronde gaan we in op nieuwe uitdagingen in de wijken en nieuwe wijken die aansluiting overwegen. We bespreken de ontwikkelingen bij Buurtbel Wittevrouwen en de vragen, behoeften, mogelijkheden en uitdagingen hier. Jonge, oude en nieuwe bewoners die met elkaar leren, weten wat er speelt, doen wat nodig is en samen optrekken om verder te komen. Buurtbel Wittevrouwen zoekt samenwerking met studenten die in de wijk wonen, leven, ook bewoner zijn. Polst de interesse voor een nieuwe GROZ-bouwsteen. Vooral de "Verankering van collectieve kennis, kracht en wijsheid dichtbij huis" spreekt deelnemers aan. Studenten als wijkbewoners betrekken en ouderen waarderen als bron van positieve energie, wijsheid, kennis en kracht. Deze bouwsteen werken we graag verder uit! 

Netwerken en wandelgangen

Er is ook volop ruimte om te netwerken, persoonlijk bij te praten, ervaringen uit te wisselen, nieuwe mensen te leren kennen en lijntjes te leggen. In de wandelgangen leren we meer over de appgroepen in Kanaleneiland, hoe een vermiste telefoon wordt gevonden. En praten we  door over de aansluiting van Wijkcooperatie Griftstroom bij GROZ Utrecht.

GROZ Utrecht

GROZ Utrecht is een regionaal initatief van Health Holland Utrecht voor bundeling van lokale gemeenschapskracht en zorginnovaties voor gezonde wijken. Actieve bewoners, ondernemers, professionals en kennispartners werken hierin samen aan gezondheid. Altijd vanuit geëxpliciteerde behoeften en in de eigen leefomgeving. Door ondersteuning van lokale inclusieve samenwerkingsverbanden in de wijken.  

Deel dit: