Bericht

Tuindorp-Oost kan stemmen over aanpassing verkeerssituatie Valetonlaan

Geplaatst op 11 maart 2023, 00:00 uur
Illustration

Alle Utrechters die in Tuindorp-Oost wonen kunnen bepalen of de rijrichting op de Valetonlaan wordt omgedraaid. De reden voor deze maatregel is dat er nu automobilisten zijn die via deze weg snel bij de Albert Heijn willen komen en hun voertuig ‘gehaast’ op de stoep en invalideplekken parkeren.

In december 2022 heeft een groot deel van de inwoners van Tuindorp-Oost een wijkbericht ontvangen over het draagvlakonderzoek omdraaien rijrichting Valetonlaan. Naar aanleiding van dat wijkbericht zijn er reacties en vragen bij ons binnengekomen. In samenwerking met het wijkplatform heeft de gemeente een aantal punten veranderd. Zo is het voorstel voor de aanpassing van het kruispunt Wevelaan/Obbinklaan aangepast en is het onderzoeksgebied voor het draagvlak uitgebreid naar heel Tuindorp-Oost aangezien het effect voor heel Tuindorp-Oost geldt. 

Met het omdraaien van de rijrichting op de Valetonlaan rijden bezoekers vanaf de Eykmanlaan niet rechtstreeks meer naar de Valetonlaan. Zij zullen over de Kapteynlaan naar de parkeerterreinen rondom het Winkelcentrum rijden:

  • Het parkeerterrein bij de Kapteynlaan is de eerste optie om te parkeren komend vanaf de Eykmanlaan
  • Is het parkeerterrein Jeruzalem kerk de tweede optie
  • De kleine buurt straten achter De Gaard worden de derde optie

Mogelijke gevolgen

Het omdraaien van de rijrichting op de Valetonlaan en Wevelaan heeft effect op:

  • De verkeerssituatie van andere straten in de buurt Tuindorp. U rijdt straks misschien op een andere manier naar huis. Dit kan leiden tot een andere verdeling van het verkeer in Tuindorp- Oost.
  • Bezoekers die met de auto komen en eerder de hoofdparkeerplaats gebruiken. Meer bezoekers komen zo via de hoofdingang naar het winkelcentrum waardoor kleinere winkeliers meer bezoekers aantrekken. Dit is belangrijk voor het behoud van een levendig winkelcentrum.

Noodzakelijke aanpassingen

Als de rijrichting verandert, dan zijn er op twee locaties aanpassingen nodig. Dat zijn:

  • 1. Door het omdraaien van de rijrichting op de Valetonlaan is het noodzakelijk om de rijrichting op de Wevelaan ook aan te passen, dit zodat de wijk vanuit het noorden toch bereikbaar blijft. Het is dan straks mogelijk om de wijk uit te rijden via de Valetonlaan en de wijk in via de Wevelaan. Om doorgaand verkeer op de Wevelaan te voorkomen wordt (in tegenstelling tot het vorige wijkbericht) de rijrichting tussen de Gerretsonlaan en de Obbinklaan ook omgedraaid.
    We maken gebruik van de gelegenheid om het kruispunt van de Wevelaan met de Obbinklaan veiliger in te richten. Het middeneiland op het kruispunt wordt hierbij aangepast. De verkeersveiligheid voor schoolgaande kinderen is een hoge prioriteit.
  • 2. Om de veiligheid te verzekeren verwijderen we op de Eykmanlaan een klein stukje van de middenberm zodat men vanuit de Valetonlaan veilig in beide richtingen de Eykmanlaan op kan.

Bekijk voor meer informatie de bijgevoegde documenten: het wijkbericht en de brief van 9 maart aan de gemeenteraad

Op Duic staat e.ea. uitgelegd en op het wijkplatform is het buurtplan te vinden

Deel dit: