Verhaal

Groenevrouwen voor biodiversiteit

Geplaatst op 2 mei 2023, 00:00 uur
Illustration

Maak kennis met de Groenevrouwen van de Buurtbel: Viola, Simône, Monique, Joyce en Wilma.  Buren met hart voor groen, biodiversiteit, klimaatadaptatie en duurzaamheid. Die kennis delen en krachten bundelen om buurten, straten en pleinen te vergroenen. Want groen is gezond voor alles en iedereen en samen vergroenen veel leuker. 

Simône nam met haar man Marcel het initiatief voor de metamorfose van het pleintje op de hoek Bollenhofsestraat, Gildstraat en Krijtstraat. Inmiddels zijn ze met buren in overleg over vergroening van een andere plek. Voor de leefbaarheid, met het oog op klimaat, biodiversiteit en hittestress.

Viola droomt van meer groen en minder auto's. Kwam uit Londen terug naar Wittevrouwen. Omdat kinderen hier over straat kunnen lopen, buiten kunnen spelen en kunnen fietsen. Ze ontdekte dat het autobezit hier veel hoger ligt dan in Londen, dat de mooie oude straten zijn volgepropt met stilstaand blik, en zet zich nu in om parkeerplaatsen te vergroenen. Te beginnen in de Bollenhofse straat.

Joyce is al heel lang actief in De Bikkershof, een oud vervuild bedrijventerrein tussen de Bekkerstraat en Goedestraat dat in de jaren 80 is omgetoverd tot een ecologische stadstuin, een groene oase met speeltuin in Wittevrouwen, en een van de eerste groenprojecten in zelfbeheer. Joyce is initiatiefnemer van GroenmoetjeDoen! en het Wilde stadscafé, wil met Buurtnatuur030 Wittevrouwen, Noordoost en de hele stad groener en duurzamer maken. 

Monique tuiniert al langer bij ATV de Pioniers, voelt voor meer groen, meer koelte en minder auto’s in Wittevrouwen. Op de tweede Hallo Wittevrouwen in de Paardenkathedraal sloot ze aan bij de Groene Vrouwen en soms ook bij het plandelen in het Griftpark.

Meer weten, kennis maken, meedoen?

Heb je een vraag, idee voor jouw straat, plein, tuin....? Wil je meer weten? Persoonlijk kennis maken? Mail bel of app ons: buurtbel@wijkwijzernoordoost.nl of 06 21969238. Maak een afspraak of loop eens langs bij Bakkie Buurtbel ZIMIHC, 1e en 3e woensdagochtend. 

Wil je meedenken, meedoen, aansluiten? Sluit je aan bij de Werkplaats Buurtbel, iedere 2e maandagavond van de maand!

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag onze buren voor. Wil je meer verhalen van buurtbewoners lezen? Bekijk dan de portretjes van onze buurtbewoners.

Deel dit: