Verhaal

Frank gunt mensen een ontmoetingsplek dichtbij

Geplaatst op 22 maart 2023, 00:00 uur
Illustration

'Het liefst ontmoet ik mensen gewoon buiten, voor de deur of in de straat of op het plein.'

Frank is een van de deelnemers van de plandelgroep die een keer per maand afval raapt in het Griftpark. 

Wie ben je en waar woon je? 

“Mijn naam is Frank Böhm en ik woon aan de Veeartsenijstraat aan het voormalig terrein voor Diergeneeskunde, tegenover de Paardenkathedraal. Ik woon daar sinds dit voorjaar en daarvoor woonde ik ook al dertig jaar in de buurt. Ik ben opgegroeid in Brabant maar sinds mijn studententijd heb ik in verschillende wijken in Utrecht gewoond. Op dit moment werk ik voor het Ministerie van Justititie en Veiligheid.”

Wat vind je leuk aan jouw buurt?

“Ik vind het leuk aan deze buurt dat het eigenlijk heel rustig is en tegelijkertijd zijn er heel veel creatieve mensen die heel betrokken zijn. Daarnaast is het ook relatief veilig en opgeruimd. Ik krijg een enorm dorpsgevoel bij de buurt. Dit komt door de kleine woningen, de laagbouw, en veel mensen kennen elkaar doordat ze veel buiten zitten voor hun deur.”

Hoe hou je contact met de buren? 

“Ik probeer in mijn vrije tijd zoveel mogelijk buiten te zijn. Dat betekent dat ik wel eens de straat veeg, ik sta te harken of een ander soort klusje aan het doen ben. Als er mensen voorbij lopen spreek ik ze aan, of zij mij. Dat is eigenlijk wel de belangrijkste bron.”

Hebben jullie nog op andere manieren contact?

“Ik zit met twee anderen in de bewonerscommissie en ik onderhoud hierdoor ook contact via de mail met bewoners. Daar kunnen mensen vragen naar toesturen en ideeën of andere suggesties achterlaten. Op die manier heb ik contact met bewoners maar ook met andere partijen zoals de gemeente.”

Onderneem je ook iets met je buren?

“Ja vaak praktische dingen. Zo ben ik wel eens chauffeur voor iemand als iemand naar de winkel of dokter moet. We eten ook wel eens samen, dat gebeurt met verschillende buren in verschillende samenstellingen. En als het weer het toelaat, zit ik graag buiten en dan sluiten er vanzelf mensen aan. 

Wat motiveert je om in de buurtcommissie te zitten?

“Omdat ik denk dat er een voordeel zit in je woongenot als je elkaar kent, al is het maar van gezicht. Het fijne eraan is dat je een bepaalde betrokkenheid voelt, ontvangt of kan geven. Ook gaat er een gevoel van veiligheid uit wanneer je elkaar kent. En om dat voor elkaar te krijgen zit ik in de bewonerscommissie. Zo proberen we dat via activiteiten te stimuleren. Daar wil ik graag aan bijdragen.“

Wat is jouw favoriete plek om buren te ontmoeten? 

“Het liefst ontmoet ik mensen gewoon buiten, voor de deur of in de straat of op het plein.”

Wat zou je jezelf en anderen, deze buurt nog meer gunnen?

“Wat ik de mensen in de buurt zou gunnen is dat er iets is waardoor je eenzaamheid kan verminderen. Ik denk namelijk dat er, zoals in veel wijken en steden, best wat verborgen eenzaamheid is. Ik gun mensen, die dit voelen, een ontmoetingsplek waar ze iets leuks kunnen doen. Iets dat dichtbij is of dat als dichtbij voelt.”

 

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag onze buren voor. Wil je meer verhalen van buurtbewoners lezen? Bekijk dan de portretjes van onze buurtbewoners.

Deel dit: