Verhaal

Maria van de Buurtmobiel

Geplaatst op 13 januari 2023, 19:35 uur
Illustration

Buurtbel brengt de wijk Wittevrouwen bij elkaar. We stellen graag de actieve buren voor, met deze keer: Maria van Amerongen over de Buurtmobiel! 

Wie ben je en waar woon je?
“Ik ben Maria van Amerongen en woon al 22 jaar in de Goedestraat in Wittevrouwen samen met mijn man en onze zoon. Ik ben werkzaam als freelance journalist en schrijf veel voor zorgbladen.  

Wat vind je leuk aan Wittevrouwen?
“Heel veel! De sfeer die er heerst, de mooie straatjes en de mensen die elkaar op straat gedag zeggen. En het feit dat je echt je buren kent, het is helemaal geen anonieme wijk en dat is heel prettig. Iedereen is vriendelijk, het ziet er mooi uit en is lekker rustig. Het voelt echt als een dorpje vlakbij de stad!”

Wat is je favoriete plek in de wijk?
In Wittevrouwen ga ik graag naar Koffie75. Ook kom ik vaak bij buurtrestaurant Proost, daar kan je heel gezellig borrelen en eten. Ik ben ook weleens in buurthuizen in Wittevrouwen te vinden. Ik vind het leuk om daar met vrienden of met mijn man naartoe te gaan.”

Heb je contact met buren?

“Ik heb vooral contact met mijn directe buren. Zo onderhoud ik contact met mijn buurman en die zie ik al jaren om de twee á drie weken. Gewoon even op bezoek voor de gezelligheid, dat vind ik heel leuk om te doen!”

Wat doe je voor de buurt, je buren?
“Ik werk twee dagen per week als vrijwilliger bij de De Buurtmobiel, dat is een initiatief van bewoners met eigen taxi’s die je komen ophalen als je ergens niet op eigen gelegenheid kunnen komen. De Buurtmobiel rijdt in onder andere in Wittevrouwen, Tuindorp, Tuinwijk en Voordorp. Ik werk er nu een jaar maar het bestaat in totaal al zes jaar en we hebben ondertussen ongeveer 620 klanten.Ik werk als centralist en neem de telefoontjes aan. Ik vind het leuk werk omdat ik erg van plannen, organiseren en bellen houd.”

Voor wie is de buurtmobiel?
“De Buurtmobiel is er voor iedereen en wordt veel gebruikt door ouderen. We doen veel ritjes naar het ziekenhuis, maar ook naar verjaardagen of naar de kapper en buurthuizen. Mensen gebruiken het om boodschappen te doen of naar de fysio te gaan. Mensen maken er dankbaar gebruik van want het is gewoon een hele goedkope taxi! Het is lekker gemakkelijk en niet te duur. Als je binnen je eigen wijk rijdt kost een ritje 2.5 euro. Een ritje heen én weer kost dan 5 euro. Als je een grens overgaat, dan kost het twee strippen, oftewel 5 euro heen en 5 euro terug. Dit is natuurlijk ook ideaal voor studenten of andere mensen die wat minder te besteden hebben. Wat ook handig is, is dat je in de taxi zelf een strippenkaart kan aanschaffen. Zelf maak ik ook wel eens gebruik van de Buurtmobiel. Vooral als ik de auto wegbreng voor de APK. Dan rijd ik daarheen en ga ik met de Buurtmobiel terug naar huis. Aan het einde van de dag pak ik weer de Buurtmobiel om mijn auto op te halen. Dat is een hele goedkope manier om ergens te komen.” 

Deel dit: