Verhaal

Gea, contact met elkaar houden

Geplaatst op 9 november 2022, 00:00 uur
Illustration

De Buurtbel brengt de wijk bij elkaar in Wittevrouwen, Zeehelden en Griftbuurt. We stellen graag de actieve buren voor, met deze keer: Gea Schonewille van NovaZembla.

Op donderdag 24 november organiseert De Buurtbel 'Hallo Wittevrouwen', een wijkbijeenkomst in de foyer van De Paardenkathedraal. Jij bent hier als een van de actieve buren uit de Zeeheldenbuurt. Wie ben je en wat ga je doen?

Wie ben je en wat doe je?

“Ik woon met mijn man, 2 poezen en een hond al 19 jaar in de Willem Barentzstraat. Ik ben 68 jaar, met pensioen en heb jaren in het onderwijs en in een galerie in Utrecht gewerkt. Hiervoor heb ik ongeveer 20 jaar in de Ooftstraat in Wittevrouwen gewoond. Samen met Brigida Almeide (Utrechtse kunstenaar ) zijn we bezig om in samenwerking met muziekstudenten van het conservatorium kleine concertjes te gaan geven.Nu al een aantal keren in Schwellengrebel (voor ouderen en de buurt). We willen die projectjes graag uitbreiden, op meerdere plekken in Utrecht Noordoost.

Wat doe je graag met je buren, in de buurt?

“Toen ik in Wittevrouwen woonde dronk ik, als ik na mijn werk thuis kwam, vaak een biertje op “mijn bankje voor de deur” met de mensen die daar al jaren woonden. Allemaal heel verschillende mensen. In onze straat stonden veel bankjes voor de huizen en er was reuring. Dat is totaal anders in de Willem Barentsstraat. Zo'n bankje werkt hier niet echt. Hier zijn de mensen 'meer op zichzelf', en op zijn eigen wijze actief. Samen met enige overbuurvrouwen probeer ik nu, het ooit teloor gegane koortje van Nova Zembla, nieuw leven in te blazen. Wij zongen kerstliedjes bij de kerstboom (versierd samen met buurtkinderen) op het nova zemblapleintje. Maar Corona blies roet in het eten. Nu weer nieuwe kansen. 

Hoe houden jullie als buren contact?

De buurtvereniging Nova Zemblabla organiseert elk jaar een buurtfeest, er worden buurtlezingen gehouden en sinds kort is er ook een actieve groengroep. Wat ook heel goed werkt is onze groepsapp “Nova Zembla sociaal” en “Nova Zembla urgent”. Er worden goederen en diensten aangeboden, maar ook een foto gedeeld van een kat die dood op straat lag. Daar wordt dan direct door meerdere mensen op gereageerd.”

Wat is je rol op de bijeenkomst van 24 november?

“Op 24 november in de Paardenkathedraal kan ik meer vertellen over wat wij in de Zeehelden met elkaar doen, hoe we dat organiseren en contact houden met elkaar. Zie boven.

Wat zou jij willen betekenen in de Buurtbel?

Heel graag wil ik de initiatieven die er nu al zijn in deze buurt actief ondersteunen en eventueel uitbreiden. 

Meer actieve buren?

Ben of ken jij een actieve buur? Vind je het leuk om zelf een portret te maken van een actieve buur in jouw straat? Mail naar buurtbel@burennetwerknoordoost.nl

Deel dit: