Bericht

De wijk geproefd

Geplaatst op 11 oktober 2022, 17:11 uur

Ik ben er al zeker 10 minuten, op de Wijkproeverij,  als tot me doordringt dat ik dit mooie tuinencomplex van de Pioniers kén! De wc deur is de trigger: ik ben er nog niet zo heel lang geleden geweest om op te treden met ons combo, notabene! Moet ik me nu zorgen gaan maken, vraag ik me af?

Deze proeverij is bedoeld om te laten zien en te ervaren wat er zoal in de wijk te doen is. Vandaag wordt de muziek verzorgd door andere bands, onder andere de Buurtband. In ZIMIHC kun je daar elke woensdagochtend je partijtje meespelen.

Na de opening wordt er op grote schaal op het plein bewogen onder leiding van Ankie. Zij geeft Body Works voor mensen met beginnende dementie in het Odense huis Andante, een inloophuis waar nog veel meer activiteiten georganiseerd worden.

En er kan gefietst worden! De fietsburgemeester van het project Doortrappen, Jelle, vertelt me waar dit over gaat. Er worden fietstochten georganiseerd, mét ondersteuning en coaching. Coaching, waarvoor dan? Ik ben een beetje verbaasd, maar Jelle vertelt me dat oudere mensen vaak nog graag zouden fietsen, maar niet zo goed meer durven, bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met op- en afstappen. Of omdat coördinatie en snel reageren niet meer zo goed gaan als vroeger. En dat geldt niet alleen voor die zware elektrische fietsen. Ook zijn er workshops en kun je je fiets laten checken. Staat die eigenlijk wel goed afgesteld? Met Doortrappen kun je veilig fietsen tot je 100 bent … en beyond! De activiteiten zijn nu alleen nog in Overvecht, maar worden uitgebreid naar Noord Oost.

Even later zit ik aan tafel met een wijkverpleegkundige. Het buurtzorgteam is gericht op het  bevorderen van zelfstandigheid. Vaak worden mensen doorverwezen, maar ze komen ook op eigen initiatief, als ze een acute hulpvraag hebben.

Ook Dieetplaneet houdt zich met gezondheid bezig, met voeding en leefstijl. Je kunt ondersteuning krijgen van een diëtist, een leefstijlcoach en een fysiotherapeut die vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Utrecht in Dialoog is er ook. De Utrecht-in-dialoog vertegenwoordiger die ik hier tegenkom is echter vandaag niet in functie. Mijn geheugen – of liever het zijne, want hij herkent mij het eerst– doet het nog best, blijkt gelukkig. We hebben elkaar zeker 40 jaar niet gezien! Soms is de wereld, of in ieder geval Utrecht, een stuk kleiner dan je denkt.

Ook Wilma de Buck ken ik van Utrecht in Dialoog, maar ze loopt hier nu rond vanwege een Lichtsculptuur project bij de Pioniers in oktober. De Sint Maarten Parade vormt de grote finale van de viering van Utrecht 900. Voor deze Parade op vrijdag 11 november maken alle tien wijken van Utrecht een lichtsculptuur dat zij in de Parade zullen meedragen. In Noord Oost  wordt een verlichte Trijn van Leemput gemaakt. Je kunt je daarvoor aanmelden bij de Wijkwijzer Noordoost.

Kijk ook hier voor foto's en een filmpje. En hier voor de aankondiging van de Wijkproeverij

Illustration
 
Deel dit: