Verhaal

Bijzondere uitstapjes met het ov

Geplaatst op 29 augustus 2022, 12:33 uur

Het is dan wel geen activiteit in de wijk, maar ik wil de lezer deze impressie van heel bijzondere uitstapjes die je gewoon met het openbaar vervoer kunt maken niet onthouden. En omdat er ook flink bij gewandeld kan worden, gaat het toch echt wel over bewegen!

Een tijdje geleden zat ik in bus 28 van de Uithof terug naar huis heel genoeglijk naar het voorbijglijdende landschap te kijken toen ik me opeens realiseerde hoe leuk ik het eigenlijk altijd al heb gevonden om in de bus te zitten. Het geeft me een vakantiegevoel, hoe gek dat misschien ook klinkt! Omdat ik dit jaar niet ‘normaal’ op vakantie ga, bedacht ik toen dat ik in plaats daarvan best met de bus op stap zou kunnen. Eerst zat ik aan de Greyhound in Amerika te denken, maar dat is nogal een onderneming, vervolgens aan Engeland en toen bedacht ik: waarom niet gewoon in Nederland? En ik zocht op internet en vond deze site: De 7 mooiste routes met het ov. En ze hebben niets te veel gezegd: mooi zijn ze!

Ik heb er nu vier gemaakt. De eerste ging van Alkmaar naar Leeuwarden, over de Afsluitdijk. Eerst liep ik wat rond in Alkmaar, waar ik nog net het staartje van de kaasmarkt meepikte. Vervolgens een rit van ruim twee uur, waarvan een groot deel  met riant uitzicht op het IJsselmeer. In Leeuwarden sliep ik een nachtje in wat een paleis bleek: het Stadhouderlijk Hof. Veel oranje in Leeuwarden! En een ‘wandelbos’: bomen in potten die door de hele stad verplaatst worden.

De volgende rit was met de trein en het was maar 10 minuten, maar die 10 minuten voerden me wèl dwars door de duinen, van Haarlem naar Zandvoort. Dus eerst bekeek ik Haarlem, bezocht daar het Frans Hals museum en daarna verzamelde ik schelpjes aan het strand. De volgende trip was in het zuiden,  van Maastricht naar Gulpen, waar ik overnachtte.  Een prachtige tocht door het Limburgse heuvelland! De dag erna bracht een andere bus me naar Margraten, de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats.

En afgelopen week bracht bus 95 me van Almelo naar Borculo. Wat op de site stond klopte helemaal:  ‘er is eigenlijk maar één buslijn die het prachtige Twentse landschap samenvat en dat is bus 95 tussen Almelo en Borculo. Je rijdt over kleine weggetjes, door idyllische dorpjes als Rijssen en Goor en eindigt in het mooie Borculo. Stap vaak uit, wandel een stukje en stap een half uur later weer in de bus. Dé manier om het Twentse land te leren kennen!’

Die laatste tocht maakte ik samen met een vriendin, wat natuurlijk heel gezellig is. Maar in je eentje zijn deze tochten ook prima te doen: dat voelt best avontuurlijk bovendien!

Ik heb er nog drie te goed en die ga ik ook zeker doen. Vooral de waterbus van Rotterdam naar de Biesbosch lijkt me heel leuk!

Ik zou zeggen: stap op!

Illustration
 
Deel dit: