Bericht

Wat valt er allemaal te doen rond bewegen in Noordoost? Een overzicht.

Geplaatst op 2 augustus 2022, 15:45 uur
Illustration

Alweer bijna twee jaar geleden begon ik berichten te schrijven voor de Nieuwsbrief van de Bweegvriendelijke Wijk. De meeste van die berichten zijn terug te vinden op de Wijkwijzer Noordoost , maar een overzicht van wat ik tot nu toe aan activiteiten heb gevonden op zijn tijd leek me wel handig.

Bij de Beweegvriendelijke Wijk gaat het om bewegen in de ruimste zin van het woord: fysiek, sociaal en cognitief.

Fysiek bewegen

Wandelen, al dan niet in groepsverband, kwam vaak aan bod in mijn berichten. Zo organiseert Utrecht in Dialoog regelmatig groepswandelingen, waarbij aan de hand van een thema met elkaar wordt gepraat over je ervaringen met dat thema, je dromen daarbij en wat je ermee zou willen doen.

Er zijn her en der wandelclubjes, maar het is lastig om er achter te komen hoe en waar. Gelukkig heeft Noordoost Wederzijds, een buurtcoöperatie waarbij je o.a. oproepen kunt plaatsen om samen te wandelen en waarbij je aan kunt sluiten bij bestaande wandelclubjes. Met het Gilde kun je regelmatig samen wandelingen maken bij het creatief café in ZIMIHC.  Ook organiseert ZIMIHC regelmatig podiumroutes, waarbij wandelen gecombineerd wordt met korte voorstellingen in de theaters waar je langskomt. Op de Wijkwijzer staan verder diverse interessante wandelroutes in je wijk, zoals die in de Zeeheldenbuurt en de Vogelenbuurt.

Via de app Het Ommetje  kun je ook in teamverband wandelen, al is dat niet noodzakelijk samen met elkaar. Als team verzamel je wandelpunten en strijd je zo tegen andere teams. Je kunt de app natuurlijk ook individueel gebruiken. Een andere mooie (gratis) app voor wandelingen is iziTravel, waarbij je gesproken informatie krijgt over interessante punten op je route.

En natuurlijk is wandelen met een hond een heel goede manier om bewegen te combineren met sociale contacten. Als je er zelf geen hebt, kun je er een ‘lenen’ bij de stichting OOPOEH.

Geocaching is een echt spannende manier van wandelen! Het is een speurtocht naar schatten met de GPS op je telefoon: leuk om samen te doen! In en rond Utrecht zijn er diverse routes voor., maar ook daar buiten natuurlijk.

Ook zou je een wandeling met oefeningen onderweg kunnen doen met het boekje van Ido Looren de Jong in de hand. Of op je telefoon, want het boekje staat inmiddels ook online.

Wandelen is echter wel lastig als je een beperking hebt, bleek bij mijn gesprekken over dit onderwerp. Utrecht is op zich al niet zo goed ingericht op bewegen met een beperking en bewoners maken het er nog lastiger op met al die fietsen die de weg versperren. Dat doen ze natuurlijk niet expres, het is een kwestie van bewustwording en daarom zou Maria Splinter graag een actie starten om kaartjes aan fietsen te hangen. Meedoen? Geef mij een seintje! (game.ondd@gmail.com)

Behalve wandelen wordt er ook van alles georganiseerd rond ‘echt sporten’. Bij de Derde Helft  kun je elke vrijdag diverse sporten komen beoefenen en bij Sporting ‘70 en FC Utrecht wordt ‘walking football’ georganiseerd, een vorm van voetbal waarbij je niet mag rennen.

Oefeningen kun je interactief online doen bij Els en bij Spark.

En verder is werken in een buurttuin natuurlijk ook een goede – en gezellige-  manier van bewegen. Er zijn er diverse, zoals de Voortuin, de Driehoek en in het Griftpark: stadsboerderij Griftsteede.  

Sociaal bewegen

Met ster op de eerste plaats staat voor mij de buurtcoöperatie Wederzijds, op alle fronten eigenlijk. Voor wat bewoners willen organiseren, voor wat ze zelf zouden kunnen aanbieden aan anderen, voor regelmatige koffie bijeenkomsten in de wijk en in je eigen buurt biedt Wederzijds een ruimhartig platform. Het gaat er daarbij niet alleen om hulp te vragen, maar ook wat je zelf kunt betekenen voor je buurtbewoners. Ik ben er zo enthousiast over dat ik ook een Wederzijds voor Oost ga opzetten!

Andere goede ontmoetingspunten zijn buurtcentrum de Leeuw , waar van alles wordt georganiseerd. En ZIMIHC, met het creatief café op woensdagochtenden.  Op die ochtenden worden er diverse workshops georganiseerd en wat is er nu een betere manier om anderen te leren kennen dan door samen iets te doen?

Ook de Tuindorpkerk verscheen in de Nieuwsbrief: met Huis in de Wijk wil de kerk wijkbewoners een huiskamer bieden, waarbij diverse activiteiten georganiseerd worden.  

Behalve op de Wijkwijzer Noordoost vind je ook informatie over activiteiten in de glossy van deze wijk: Mens en Wijk.

Een vorm van gezamenlijk wonen is natuurlijk de ultieme vorm van ‘sociaal bewegen’. Dat kan bijvoorbeeld bij het Groene Dak en in Nieuw Bleyenburg.

Cognitief bewegen

Samen een spelletje doen is niet alleen gezellig, maar houdt je hersens ook jong. Toen ik net met deze berichten begon, vierde corona hoogtij, dus waren allerlei gezamenlijke activiteiten niet mogelijk. Op afstand kon dat natuurlijk wèl, vandaar dat ik een aantal spelletjes besproken heb die je samen op je pc en mobiel kunt spelen, met bekenden of juist met mensen die je via dat spel leert kennen. Zo  kun je denken aan KlaverjasHD, Rummikup, WordOn, Wordfeud, Triominos, Ruzzle, Houseparty, Fishdom, Don’t Starve together, Cards against Humanity, Ticket to Ride en Carcassonne. Allemaal games die je gratis dan wel heel goedkoop kunt krijgen in de Play Store of de App Store en in sommige gevallen via Steam.

En als je knopjes ingewikkeld vindt, dan is er Seniorweb om je bij te staan!

Zo, we zijn weer bij. Beweeg ze, op wat voor manier dan ook!

Deel dit: