Bericht

Bewegen met een beperking: Sportdag bij de Derde Helft

Geplaatst op 2 augustus 2022, 15:25 uur
Illustration

Er is in deze Nieuwsbrief al een verslagje verschenen over dit sportfestival van Hercules dat plaatsvond in juli, maar jullie verslaggever was er bij en wat meer aandacht voor dit onderwerp is nooit weg, dacht ik.

Ik kon nog net een staartje meepikken van de Tai Chi opening van Olga. Zij geeft die lessen in Podium Oost. Het grote veld daarnaast was bezaaid met spullen voor een 7-kamp. Ik dacht dat dat iets met hardlopen te maken had, maar het bleek atletiek in aangepaste vorm, zonder hardlopen. Zo kon er gegooid worden met een hondenbalwerper, met fluitraketten , met een nokkenbal… Nokkenballen had ik nog nooit gezien, maar die blijken gebruikt te worden als training voor speerwerpen. Verder lagen er o.a. loopladders op de grond en lage horden.

Helma Goedings (van de fitness bij de Derde Helft) vertelde me dat het bij zo’n loopladder vooral belangrijk is om je te oefenen in het plat optillen van je voeten, zodat je niet zo gauw valt. Over vallen gesproken: Helma begint in september een cursus vallen, op onze leeftijd heel nuttig. Ik ga er zeker een volgen als dat kan, want als ik val, val ik doorgaans languit op mijn hoofd! En brozere heupen en schouders vinden vallen ook niet zo fijn, op zijn zachtst gezegd.

Op het veld kwam ik mensen tegen die aan sport deden voor getransplanteerden: ik had er geen idee van dat er ook aangepaste sport bestond speciaal voor deze groep.

Er werd verder getennist, gebadmintond en dynamic getennist. Daarbij ging het niet echt om aanpassingen voor mensen met beperkingen, maar dat was zeker wel het geval bij twee vormen van voetbal voor blinden en slechtzienden. De eerste was buiten, met een bal met belletjes waarbij op het doel wordt getikt om aan te geven waar de bal heen moet. Wie wel degelijk kon zien en wel eens wilde ervaren hoe het is om op een doel te schieten zonder dat je iets ziet, kon een poging wagen met een masker op.

Een bal met belletjes wordt ook gebruikt bij goalball, in de hal. Daarbij zitten de deelnemers voor een doel, drie aan elke kant en moeten ze de bal in het doel aan de overkant zien te rollen. Het moet stil zijn in de hal zodat ze de bal goed kunnen horen. Ik zag verbluffend spectaculaire reddingen! De spelers die we zagen doen mee aan internationale wedstrijden.

Van de site van Hercules:  ‘Goalballspelers dragen een afgeplakte skibril, waardoor ook sporters zonder een visuele beperking deze sport beoefenen. In 1979 werd goalball in Nederland geïntroduceerd. Tijdens de Paralympics van 1976 was goalball een demonstratiesport en sinds 1980 is het onderdeel van de Paralympische Spelen.’

Op 28 augustus organiseert Hercules weer een sportfestival, dit keer voor vluchtelingen en statushouders. Organisator Fons Visser (infoderdehelft@usvhercules.nl) kan nog wel wat handjes gebruiken bij deze dag!

 

Deel dit: