Bericht

Een wandeling over ouder worden: Utrecht in dialoog

Geplaatst op 11 juli 2022, 14:01 uur

Al eerder in deze Nieuwsbrief  heb ik het over Utrecht in Dialoog gehad. Zij organiseren bijeenkomsten waarbij Utrechters met elkaar in gesprek gaan over allerlei thema’s. Die bijeenkomsten vinden al wandelend plaats (Wandel je wijzer) of op een locatie. Het programma vind je hier
Afgelopen zaterdag wandelde ik mee in het Noorderpark. Het thema was ‘ouder worden’ en mijn documentaire over dat thema: Ouder worden, min of meer was de kapstok voor dat gesprek.  
In het Noorderpark heb ik wel gefietst, maar nooit eerder gewandeld. Een erg mooie plek! De wandelingen vinden ook op andere locaties plaats. Meestal  is dat in de natuur, behalve de wandeling met het thema ‘In balans zijn’ die in het Centraal museum start (woensdag 6 juli). Bij de wandelingen lopen altijd ervaren begeleiders mee. 
Bij deze wandeling was dat o.a. Helène van der Poel, leefstijlcoach. Zij had mij voor deze wandeling ‘gestrikt’ en ik ken haar van één koor geleden. Ik had er zeker geen spijt van, het was een mooie wandeling met interessante gesprekken over het thema.  
Er liepen, schat ik, zo’n 15 mensen mee. Je wandelt in kleine groepjes om na afloop van elke ronde te bespreken wat er uit is gekomen. De rondes gaan over ervaringen met het thema, de dromen die je er bij hebt en wat je zou kunnen doen om die dromen te verwezenlijken. 
Bij de ervaringsronde wandelde ik met een ‘jonkie’. Zij ging er van uit dat ouder worden ook meer  wijsheid betekent. In mijn film komt dat aspect ook aan bod en de geïnterviewden blijken het er zeker niet over eens ! Met wijsheid doelde ze op het gegeven dat je in het leven steeds meer ervaringen opdoet, waarvan je kunt leren. Voor mij is dat woord ‘kunt’ essentieel: het is wijsheid als je inderdaad bereid bent van je ervaringen te leren, naar mijn idee gaat dat niet vanzelf. 
Andere aspecten die naar boven kwamen hadden vooral te maken met verbondenheid, die in deze tijd niet vanzelfsprekend meer is. In Twente hebben ze daar een mooie term voor: noaberschap, een  ruime en intensieve vorm van burenhulp. Daar is dat begrip ook veel meer ingeburgerd. In Noord Oost hebben we daar de vereniging Wederzijds voor. Wederzijds biedt de mogelijkheid elkaar te ontmoeten, samen activiteiten te ondernemen en elkaar te helpen.
 Een tijd geleden heb ik iemand van Wederzijds voor deze Nieuwsbrief geïnterviewd en zij vertelde me dat inwoners van andere wijken soms best jaloers zijn op deze goed functionerende organisatie. Dat zouden zij in hun wijk ook wel willen hebben. Ik dacht toen: wat let je, maar na deze wandeling dacht ik: wat let mij? En sindsdien loop ik serieus met het plan rond om voor mijn wijk, Utrecht Oost, ook zo’n organisatie op te zetten en ik loop er niet alleen mee rond, ik maak er werk van ook. Wat zo’n wandeling al niet teweeg kan brengen!

Illustration
 
Deel dit: