Bericht

Vaste gelijkvloerse spoorkruising Blauwkapel verdwijnt!

Geplaatst op 8 mei 2022, 18:04 uur
Illustration

Unieke, maar ook lawaaierige gelijkvloerse spoorkruising in Blauwkapel wordt opgeheven. Er gaan op 14 mei voor het laatst nog historische treinen overheen vanuit het Spoorwegmuseum!

"Bij knooppunt Blauwkapel in Utrecht ligt nog een bijzonder stukje spoor. Hier kruist de spoorlijn van Utrecht naar Amersfoort het spoor naar Utrecht Maliebaan, het station van het Spoorwegmuseum. Deze vaste, gelijkvloerse kruising bij Blauwkapel is uniek. De bovenleiding is beweegbaar waarbij wisselstellers de bovenleiding op en neer kunnen bewegen. Dit systeem is nergens in Nederland meer te vinden, en ook hier gaat het verdwijnen omdat de bijzondere constructie erg veel onderhoud nodig heeft. Kruis Blauwkapel wordt vervangen door een doorgaand spoor.

NS en ProRail willen op een mooie manier afscheid nemen van dit stukje spoorhistorie. Daarom vinden er een aantal ritten plaats langs Blauwkapel met historische treinen van het Spoorwegmuseum. Wil jij op 14 mei mee met de Hondekop en de Muizeneus? Laat ons weten waarom je mee wil en maak kans op 2 plekjes! We verloten 2 x 2 plekken."

https://www.facebook.com/HetSpoorwegmuseum/

zie ook artikel in Duic

Deel dit:
1 reactie

Peter Straatman

do 2 juni 2022 15:29
Inmiddels is de kruising verwijderd. Zo ziet er nu uit!