Bericht

Bewegen met een beperking: op de stoel met Els

Geplaatst op 26 april 2022, 12:27 uur
Illustration

Onlangs deed ik in deze Nieuwsbrief een oproep aan lezers met bewegingsbeperkingen:

‘bewegen is prachtig en uiterst nuttig als je ouder bent en het gebeurt eigenlijk best veel in de wijk, heb ik gemerkt. Maar hoe is het wanneer je door een beperking niet zoveel meer kunt bewegen als je zou willen? Als je in een rolstoel zit, bijvoorbeeld? Als je niet kunt zien? Als je de deur nauwelijks meer uitkomt omdat je dan altijd iemand nodig hebt om je te helpen?’

De reacties die ik daarop kreeg maakten duidelijk dat het je niet bepaald makkelijk wordt gemaakt om überhaupt te bewegen als je een beperking hebt. Deze wijk, maar ook de stad in het algemeen  is er niet bepaald optimaal op ingericht om probleemloos van A naar B te komen als je bijvoorbeeld met krukken loopt, of wel de trap óp kunt lopen, maar moeite hebt met de trap áf. Bizar genoeg realiseerde ik me toen pas dat ik daar zelf ook tegenaan ben gelopen, toen ik een paar jaar geleden een nieuwe heup kreeg. Ik zat ingespannen foto’s van treinen te bestuderen, om er zo achter te komen of je je bij het instappen wel ergens aan vast kon houden. En waren er wel liften op de plekken waar ik ze nodig had?

In de komende Nieuwsbrieven kun je berichten over dit onderwerp tegemoet zien. Die berichten zullen gaan over belemmeringen, maar ook over mogelijkheden.

Dit eerste bericht gaat over mogelijkheden. Ik heb al eerder een enthousiast bericht geschreven over de Zoom lessen van Els, die bij mij het schier onmogelijke bereikt heeft: dat een oefeningen-hater toch elke maandagmorgen trouw al haar spieren traint en dat nog leuk vindt ook. Omdat de lessen gestreamd worden heb je echt het gevoel dat je deel uitmaakt van een groep – interactie wordt zeker niet geschuwd bij Els – zonder dat je daar de deur voor uit hoeft.

Op woensdagochtenden is de fitness les bedoeld voor mensen met een beperking: de oefeningen doe je zittend op een stoel. Ik heb die ook soms wel gevolgd: staand, maar soms ook gewoon op een stoel, vooral de buikspieroefeningen (die ik nog wel het meest haat, maar ik ben vast niet de enige). Voor 30 euro per maand kun je aan zoveel lessen per week meedoen als je maar wilt.

De oproep staat nog. Heb je naar aanleiding van deze berichten ideeën, suggesties die je zou willen delen? Ik kom graag bij je langs om ze op te tekenen!

Deel dit: