Bericht

Samen spelen op afstand .. het kan: Don’t Starve Together

Geplaatst op 18 januari 2022, 10:26 uur
Illustration

Spelen is niet alleen goed om je hersenen soepel te houden, het is ook iets waarvan je vrolijk wordt. En als je het samen kunt doen is het ook nog eens erg gezellig. Er zijn diverse spelletjes die je online kunt spelen met anderen: met vrienden en familieleden, maar vaak ook met mensen die je niet kent, maar die je zo kunt léren kennen. In deze tijd waarin gezamenlijke activiteiten zo beperkt worden, is dat een fijne manier om tóch samen dingen te doen!

In deze nieuwsbrief licht ik er zo nu en dan een uit. En dit keer is dat Don’t Starve Together (DST).

Dit spel is niet voor sissies. Dat is niet omdat het gewelddadig zou zijn, al lopen er wel wat monsters in rond waar je voor uit moet kijken. Maar omdat het best een moeilijk spel is: het duurt wel even voordat je het redt om te overleven in die wereld. Want het is een survival game, DST. En je hebt niet alleen met monsters te maken – eigenlijk zijn die nog het minste van je problemen – maar ook met allerlei noodzakelijke levensbehoeften. Je moet zorgen dat je genoeg eten verzamelt en dat is des te voedzamer als je het ook in een kookpot kunt bereiden. Je wilt ’s nachts echt niet in het donker zitten, dat overleef je niet lang, dus moet je zorgen dat je genoeg hout hebt om een vuurtje te stoken.  Je geestelijke gezondheid moet ook op peil gehouden worden, door bijvoorbeeld bloemen te nuttigen.

En dan zijn er nog de seizoenen! Je begint in de herfst, het jaargetijde waarin je je omgeving redelijk onbekommerd kunt verkennen, een goed plaatsje uit kunt zoeken voor je basiskamp en waarin je een voorraadje aanlegt van allerlei nuttige dingen die je in de natuur tegenkomt. Zorg dat je goed warm kunt blijven in de winter, want een fatale kou heb je zo te pakken! Dan ben je blij als het weer voorjaar wordt, maar pas op, die is erg nat! Je hebt dan echt wel een paraplu nodig.  En in de zomer kan het zo ongenadig heet worden, dat je daardoor het loodje legt – als je niet zorgt dat je koel blijft tenminste. Alle klimaateffecten die ons in het echte leven vast nog te wachten staan zijn ruimschoots vertegenwoordigd in dit spel.

Je kunt het spel in je eentje spelen of samen met anderen. In dat geval kies je voor ‘host game’. Als je dood bent gegaan – en dat zal veelvuldig gebeuren!- kies je voor ‘disconnect’, dan weer voor ‘host game’ en dan selecteer je de wereld waarmee je bezig was. Je kunt dan via ‘rollback’ een of meer dagen teruggaan in de tijd.

 Een behoorlijke uitdaging dus! Maar wel een leuke uitdaging en een die je behoorlijk bezig zal houden, als je er eenmaal mee begonnen bent. Je kunt DST voor zo’n 15 Euro via Steam kopen en spelen.

Deel dit: