Bericht

Vogels bekijken in de Vogelenbuurt

Geplaatst op 11 november 2021, 11:35 uur
Illustration

Het is vandaag een grijze dag, maar een echte wandelaar strekt de benen ook als de zon niet schijnt, tenminste, dat zou wel verstandig zijn! En omdat ik me voorgenomen heb vandaag de Vogelenbuurt wandelroute te proberen, wordt er een beroep gedaan op de benen van deze wandelaar. Eerst op de fiets, naar de Dopplerhof waar de wandeling begint, dan met mijn mobiel in de hand langs een aantal vogels, om vervolgens na zo’n 2 km weer bij mijn fiets uit te komen.

De vogels waar ik langs loop staan op de gevels, hoewel er natuurlijk ook genoeg ‘echte’ vogels rondlopen en – vliegen, zeker zo vlakbij het Griftpark. En opnieuw verbaas ik me over mijn eigen blindheid voor mijn omgeving. Ik ben al zo vaak langs deze muurschilderingen gefietst, elke week heen en weer naar de Kwakel om daar oefeningen te doen in lekker warm water – en nog nooit zijn ze me opgevallen! Niet alleen de Dopplerhof ‘hangt’ er vol mee, ook in andere straten doet deze buurt haar naam eer aan.  In de Grietstraat prijkt De Grutto – waarop naast de grutto ook andere vogels staan afgebeeld - , op de Nieuwe Keizergracht vliegen tal van vogels in een drieluik naar Franciscus van Assisi . Het mooist vind ik de warme kleuren van de Kolibrie van JanIsDeMan op de Hopakker.

In de routebeschrijving lees ik waar de naam Vogelenbuurt vandaan komt. Bij de Koekoeksvaart (de oude Vecht) stond vroeger een boerderij de Koekoek.

Verder weet ik nu wat een valschut is. In de 19e eeuw werden die gemaakt om het water te reguleren. De valschutten in de Vecht waarvan er nu nog een in het water bij de Nieuwe Koekoekstraat te zien is waren bedoeld  om te voorkomen dat de velden in Noord Oost Utrecht te droog stonden, of juist te nat zouden worden als het water in het IJsselmeer hoger stond dan in Utrecht.

In de Nieuwe Koekoekstraat kom ik dan toch nog een oude bekende tegen: café Averechts. Lang geleden heb ik hier een keer op het podium gestaan, toen ik een jazzcursus deed en er worden nog steeds muziekoptredens georganiseerd. Verder hangen er regelmatig exposities aan de muur en kun je er elke zondag vegetarisch eten. Al 35 jaar zijn ze flink geëngageerd in Averechts!

Veel groen ook in deze buurt; het is niet slecht wonen in de Vogelenbuurt, zo te zien.

De wandeling is goed te volgen wanneer je de pdf op je telefoon zet, of de route downloadt via Google maps. Maar dan mis je de beschrijvingen van alles wat je op deze wandeling tegenkomt en die zijn zeker de moeite waard.

Deel dit:
2 reacties

Ella van der Naalt

do 11 november 2021 12:30
Leuk! Ik weet wel wat mensen die dit willen, zal ze meteen berichten! :)

Liesbeth Simpelaar

za 28 mei 2022 13:29
Dankjewel voor de leuke recensie van de route! Inmiddels is de route ook in googlemaps, met de beschrijvingen erbij, kijk maar op https://wijkwijzernoordoost.nl/aanbod/3041/wandelroute-vogelenbuurt--het-water-en-de-vogels!