Bericht

Eerste Geveltuinenburendag op zaterdag 25 september

Geplaatst op 23 september 2021, 17:15 uur
Illustration

Utrecht organiseert zaterdag 25 september de eerste Geveltuinenburendag. In zestien deelnemende straten verspreid over de stad, leggen bewoners in totaal 180 geveltuinen aan.

Geveltuinenburendag vindt plaats op de landelijke en jaarlijkse burendag en in de laatste week van het NK Tegelwippen, een wedstrijd tussen gemeenten om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor groen. De Utrechtse teller staat al op 23.700 tegels. Daar komen zeker nog 1750 bij dankzij de geveltuinen die tijdens Geveltuinenburendag worden aangelegd.

Geveltuinenburendag is een initiatief van de gemeente. Bewoners konden zich met hun buren aanmelden en kregen een doe-het-zelfpakket met tuinaarde, een aantal planten en opsluitbanden om een rand om de tuin te maken. Na afloop komt de gemeente langs om de oude tegels, zand en overgebleven materialen op te halen.

Geveltuinen dragen bij aan het groener, gezelliger en prettiger maken van de omgeving. Het is goed voor de biodiversiteit én het klimaat. Het zorgt er namelijk voor dat regenwater sneller kan worden afgevoerd en dat de straat minder opwarmt op hete dagen. De gemeente faciliteert daarom de aanleg van geveltuinen.

Aanleg is altijd mogelijk zonder toestemming van de gemeente. Bewoners kunnen op één van de afvalscheidingsstations een geveltuinenbakfiets of -aanhanger lenen. Hierbij zit ook tuinaarde, opsluitbanden en een tegelknipper. Ook kunnen bewoners via het initiatievenfonds een aanvraag doen voor de aanleg van meerdere geveltuinen in de straat.

Deel dit: