Bericht

Wonen onder een groen dak

Geplaatst op 21 september 2021, 15:16 uur
Illustration

De laatste tijd ben ik met deze berichten wat meer op het groene chapiter beland. Dat er een levensgrote klimaatcrisis op ons afkomt en dat ik me dat steeds meer bewust word, zal daar zeker wel een rol bij spelen. Mar wat doe ik daar zelf eigenlijk aan? Er liggen nog steeds geen zonnepanelen op ons dak, dat wordt toch wel echt tijd!

Gelukkig zijn er mensen die daar wèl actief mee bezig zijn, bij het Groene Dak in Voordorp bijvoorbeeld. Dit is het eerste ecologische woonproject in Utrecht; sindsdien hebben velen hun voorbeeld gevolgd. Al sinds 1993 wonen hier mensen bij elkaar in een prachtig stuk groen, dat ze samen onderhouden. 

Herma Esselink van de tuingroep geeft rondleidingen voor wie meer wil weten over wat dat inhoudt, ecologisch wonen. Vanwege corona hebben die rondleidingen een tijdje stilgelegen, maar op deze zonnige nazomer dag ben ik de eerste die er weer een van haar krijgt. 

Er zijn verschillende typen woningen: voor kleine en grote gezinnen, voor alleenstaanden en samenwonenden, koopwoningen en huurwoningen. Het motto is dat iedereen in staat moet worden gesteld ecologisch te wonen. Bij de bouw destijds hadden de toekomstige bewoners een grote stem in het kapittel. 

Zonnepanelen in overvloed op de daken; het verbruik wordt zo uitgebalanceerd dat je daadwerkelijk een hele lage stroomrekening krijgt. Voor het spoelen van de wc en om te douchen wordt regenwater gefilterd. In de tuin ligt een grote vijver die ook voor de opvang van regenwater is bedoeld en van waaruit het hele complex wordt geïrrigeerd met behulp van grintkoffers. Het is voor het eerst dat ik die term hoor: het zijn ondergrondse buffers van grint waar het water makkelijk door kan. 

Alle bomen in de tuin – behalve de klimboom voor de kinderen – zijn fruitbomen en wat je ziet liggen of hangen mag je opeten. Dat geldt ook voor de bramen en frambozen langs de paden. Er is ook een moestuin.

Het projecthuis wordt gebruikt voor sociale en individuele activiteiten. Zo zit er nu iemand lekker te werken in het zonlicht dat door de grote ramen in overvloed binnenstroomt. Zo is thuiswerken geen straf!

Het Groende Dak is niet alleen een ecologisch project: als je op die manier bij en met elkaar woont zijn sociale contacten ook een belangrijke factor. Er zijn allerlei groepen voor allerlei klussen. Als je er komt wonen kun je kijken waar jouw interesse en expertise liggen. Er is uiteraard een bestuur, er zijn groepen die zich met de tuin bezighouden en met het clubhuis, er is een zorggroep voor mensen die hulp nodig hebben, kortom, alle taken die zich voordoen in dit complex van 60 woningen worden op die manier geregeld. 

Beweging wordt ook niet vergeten: in het clubhuis worden bijvoorbeeld yogalessen en pilateslessen gegeven en dat alles zonder dat er een portemonnee aan te pas komt. Idealen staan hoog in het vaandel bij het Groene Dak en echte problemen zijn er eigenlijk nooit geweest. 

Een van die idealen die hier in de praktijk worden gebracht is: geen schuttingen! Je hebt privacy genoeg in je huis, er staan ook wel (lage) hagen, maar hier wonen mensen die het geen punt vinden om hun buren te zien, integendeel. Hier is een goede buur daadwerkelijk beter dan een verre vriend. 

Deel dit: