Bericht

Wethouder Voortman onthult 'Het verdwenen beeldplantsoen' in Lauwerecht

Geplaatst op 4 juni 2021, 10:35 uur

‘Het verdwenen beeldplantsoen’ feestelijk onthuld door wethouder Voortman. De bedoeling is om dit mooi stukje groen in de buurt veilig te stellen voor het mogelijk bouwen van woningen in de toekomst. In de omliggende buurten Lauwerecht en Staatsliedenbuurt komen er een flink aantal woningen bij de komende jaren, maar de groenvoorziening in de buurten groeit niet mee. 
De naam van het plantsoen is gekozen door bewoners en heeft een bijzondere historie van verdwenen en vernielde beelden in de buurt. De naam van dit plantsoen en het plantsoen zelf zal hopelijk niet verdwijnen.

“Het verdwenen ideaalbeeld van het gezin als hoeksteen van de samenleving”

De vraag is nu: wat hebben bewoners nodig om dit groen nog meer te gaan gebruiken? Hoe kunnen we dit plantsoen nog meer in het zonnetje zetten? Denk aan ander en divers groen, activiteiten of speelplekken voor jong en oud. Buurtcomité STALAU nodigt je uit om wensen en ideeën te delen! Mail buurtcomitestalau@gmail.com. 


Het verhaal

Jaren 50 - Han Hulsbergen
Het verdwenen beeld van kunstenaar Han Hulsbergen (Hengelo 1901 – 1989 Blaricum) stond in de jaren '50 bij de Prof. Dr. G. Van der Leeuwschool (Troelstralaan 61). Mensen die in de wijk zijn opgegroeid, staan op schoolfoto’s met dit beeld op de achtergrond. Dit was een beeld van een vader, moeder en vier kinderen. Het representeerde het toenmalige ideaalbeeld van het gezin als hoeksteen van de samenleving. Dit beeld is ineens verdwenen, tot op heden weet niemand waar het is.

2013 & 2014 - SAC
In 2013 besloot Staatslieden Art Community (SAC) het beeld van Hulsbergen terug te laten komen in de wijk, vanwege de betekenis. Dit werd een grote rode mond, gemaakt door kunstenaar Ad Jenner. Nog geen drie dagen stond het beeld op zijn plek, toen het beeld weer verdween.
In 2014 werd er een lichtsculptuur ‘Vesica Piscis’ gemaakt door Daan Kars geplaatst in de groenstrook aan de Talmalaan. Dit beeld werd door onverwachte technische moeilijkheden weggehaald.

2015
Rik Berkhout heeft in 2015 in opdracht van SAC een interpretatie gemaakt van het originele beeld van Han Hulsbergen, genaamd’ Het verdwenen beeld’. Een prachtig groepsportret van keramiek, welke werd geplaatst op de groenstrook met een feestelijke onthulling. Geloof het of niet: dit beeld werd vernield.
Één kapot gemaakt

2021
Wat rest is dit verhaal, de sokkel van ‘Het verdwenen beeld’ en de naamgeving van het plantsoen. Het symboliseert dat dingen nu eenmaal veranderen en ons beeld verdwijnt met het verstrijken van de tijd.

Illustration
 
Deel dit: