Blogpost

Een goede buur: Timon Vader van Het Huis van Betekenis

Geplaatst op 29 april 2021, 15:22 uur

Het Huis van Betekenis is een aan Lauwerecht gelegen bolwerk voor creatieve ondernemers. Onder hen veel grafisch ontwerpers en illustratoren, zoals Timon Vader. Hij vertelt op welke manier Het Huis van Betekenis en de buurt elkaar meer kunnen betrekken en versterken.

Timon: “Mark Schalken en Albert Hennipman richtten twee jaar geleden Het Huis van Betekenis op. Een plek waar creatieve ondernemers kunnen werken aan hun illustraties, grafische ontwerpen en verhalen.” Het Huis van Betekenis is niet exclusief voor mensen uit de creatieve cirkel. “Onze intentie is juist om meer samen met de buurt te doen. We willen sociaal en bij de maatschappij betrokken zijn.” 

Waar Utrecht Noordoost en Het Huis van Betekenis elkaar veel te bieden hebben, is kunst in de publieke ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een mooie muurschildering op een anders kale en saaie muur. “Je ziet de waarde van het tekenen wanneer je door Utrecht fietst. Op zo veel plekken vind je goede illustraties”, zegt Timon. Hij ziet het wel zitten om zelf een muurschildering te maken. “Als ik een opdracht krijg van mensen uit de wijk, zou ik dat best willen doen. De vraag is vaak een beetje waar het geld vandaan komt.”

Daar heeft de gemeente Utrecht een antwoord op: het Initiatievenfonds. Want hebben jij en je buren een idee om de wijk mooier en gezelliger te maken, dan heeft de gemeente daar budget voor. Je kan een bijdrage uit het Initiatievenfonds aanvragen via deze website.

Heb jij een leuk idee voor in de wijk Utrecht Noordoost, maar niet zo veel contact met je buren? Maak dan een profiel aan op Wijkwijzer Noordoost en plaats jouw idee of initiatief online. Zo vind je makkelijk de mensen die jou kunnen helpen. Of andersom.

Volgens Timon is het contact tussen Het Huis van Betekenis en de wijk nu – tijdens de coronacrisis – misschien iets verwaterd. Maar daar komt snel verandering in: “Er komt binnenkort weer een expositie op het kantoor van de Plaatsmaker, die bestaat uit werken van verschillende kunstenaars die ‘wonen’ in Het Huis van Betekenis.” Daarover wordt binnenkort meer bekend.

In 2021 staat de eigen wijk centraal. We werken vanuit huis, we gaan thuis uiteten en ook de vrije tijd vieren de meesten op hun eigen adres. Onze wereld wordt kleiner, zou je denken. Maar is dat wel zo? Wij onderzoeken wat je in jouw eigen wijk allemaal kunt doen en wie je kunt ontmoeten. Want, zo leert het spreekwoord, beter een goede buur dan een verre vriend.

Meer verhalen vind je hier

Deel dit: