Verhaal

Een goede buur: Max Kisman

Geplaatst op 15 maart 2021, 11:39 uur

“Als je met elkaar samenwerkt, kun je altijd verder kijken”, zegt Max Kisman over zijn ontwerp voor de muurschildering in Lauwerecht. Sinds februari staat er een drietal figuren op een zijmuur van een woning aan de Draaiweg. De muurschildering is uitgevoerd door het Utrechtse collectief De Strakke Hand.

Max Kisman zat sinds de lockdown in maart vorig jaar regelmatig in de Molenwerfhof, een soort van binnentuin achter zijn atelier aan de Draaiweg. “Mijn kinderen ging vrij vaak buiten te spelen op het pleintje en konden daar leren fietsen. Of ik ging er met gemeenschappelijke vrienden een beetje zitten.” Na verloop van tijd kwam de lelijke muur naast de voordeur ter sprake. Daar zou een mooie muurschildering wel goed passen.

Buurtinitiatief
Voor de muurschildering is een klein budget van de gemeente Utrecht vrijgekomen. “De gemeente heeft per wijk beschikking over een bepaald bedrag voor dit soort initiatieven.” Met het budget vragen de initiatiefnemers offertes aan bij verschillende muurschilderbedrijven. Uiteindelijk gaan ze voor De Strakke Hand. “Het is toch wel leuk dat zo’n werk in de stad Utrecht ook door Utrechtse muurschilders wordt gemaakt.”

“Mensen uit de buurt hebben aanwonenden van de zijmuur benaderd. Die zijn ermee akkoord gegaan”, vertelt Kisman. “Ik heb toen de tekening gemaakt en die heb ik aan de buurtbewoners laten zien.” Op de tekening staan drie van Kismans herkenbare silhouetten. Ze staan bij elkaar op de schouders. 

Rol van de vrouw
“Ik weet niet precies waarom ik dit idee had. Bij het ontwerpen is het belangrijkste dat het niet te ingewikkeld wordt en met de hoogte moet je rekening houden.” Over de betekenis van het werk vertelt Kisman: “Het onderste silhouet is een vrouw. De rol van vrouwen in de wereld is iets waar veel mannen op steunen. Vrouwen dragen de wereld, in het geval van heel veel zaken.” 

Het bovenste silhouet kijkt net over de dakrand van het aangrenzende huis. “Het idee is dat ze op elkaar staan en over de muur kijken. Dan kijken ze in de Molenwerfhof. Veel mensen weten niet dat dat binnenhofje bestaat.”

Meer informatie over het Initiatievenfonds

In 2021 staat de eigen wijk centraal. We werken vanuit huis, we gaan thuis uiteten en ook de vrije tijd vieren de meesten op hun eigen adres. Onze wereld wordt kleiner, zou je denken. Maar is dat wel zo? Wij onderzoeken wat je in jouw eigen wijk allemaal kunt doen en wie je kunt ontmoeten. Want, zo leert het spreekwoord, beter een goede buur dan een verre vriend.

Meer verhalen vind je hier

Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

Peter Straatman

ma 15 maart 2021 13:21
Leuk verhaal, mooie tekening van Kisman ook!