Blogpost

Op pad in Noordoost

Geplaatst op 1 december 2020, 22:43 uur

In deze column geef ik aandacht aan Stichting TrösT, een stichting die een ontmoetingsplaats bied  voor iedereen die met verlies door de dood te maken heeft. De stichting is vorig jaar hun kwartaalwandeling gestart vanuit het Griftpark. De activiteiten vinden vaak plaats in de buurtcentrum de Leeuw en de Pauluskerk, beide in Utrecht Noordoost. Stichting TrösT organiseert bijvoorbeeld bijvoorbeeld workshops, cursussen enz plaats.

Stichting Trost

Ik sprak met Lize Nijenhuis, vrijwilligster voor de programmacommissie van Stichting TrösT. Op hun website staat het volgende geschreven:

‘De dood maakt onmiskenbaar deel uit van ons leven. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Het kan gaan om het sterven van ouders, je partner, kinderen, familie, vrienden of van mensen buiten de kring van naasten. Recent of langer geleden. Verwacht of onverwacht. Ook voor onszelf is de dood een onontkoombaar gegeven.’

Wandelgroep

Per kwartaal organiseert stichting TrösT hun activiteiten. Ze wandelen met mensen die een dierbare zijn verloren, daar staat geen vaste datum voor. De wandelingen zijn steeds op andere locaties; deze heeft ook weleens plaatsgevonden in Noordoost. Om precies te zijn was dit op 12 januari 2020. Ze spraken ‘s Ochtends vroeg in de wijk af en het was overal nog stil. Hieronder een schets van hoe deze kwartaalwandeling vanuit het Griftpark op de website staat beschreven:

Verzamelen: Restaurant Proost, Bollenhofsestraat 2, 3572 VN Utrecht
tijd: Restaurant Proost is om 11.00 uur open. We verzamelen tussen 11.00 en 11.15 uur
kosten:  € 5,00 inclusief consumpties

De winter staat voor lange, donkere dagen, maar ook heldere blauwe lucht. Hoe is dat voor jou na het verlies van een geliefd persoon?
Samen wandelen door de natuur kan troostend zijn.
Het maakt niet uit of je verlies korter of langer geleden is.
Je bent welkom. We wandelen dit keer in en rondom het Griftpark.
Alles mag er zijn tijdens deze wandeling.
De omgeving waar wordt gewandeld biedt de ruimte om te ontspannen en tot jezelf te komen.De wandeling start om 11.15 uur. Inloop vanaf 11.00 uur Eerst drinken we samen iets en maken we kort kennis met elkaar.
We wandelen 2 tot 3 kilometer en ronden af met een drankje.
De wandeling gaat altijd door.

Buurthuis de Leeuw en de Pauluskerk

Andere activiteiten van de stichting vinden plaats in Buurthuis De Leeuw en De Pauluskerk. Ze vinden het mooie locaties waar alles goed geregeld is. Voorbeelden van deze activiteiten zijn een schrijfworkshop, cyclus filosofische bijeenkomsten met bijvoorbeeld thema’s als de dood of zingeving. Muziekoptredens of lezingen over klassieke meesters. In de Pauluskerk hebben ze een bijeenkomst gehouden waar Marinus van de Berg langskwam, die veel schrijft over rouw. In december zouden ze ook weer een grote spreker hebben. Door de coronamaatregelen wordt dit uitgesteld. Ook Café TrösT gaat door corona niet door, wat normaal gesproken maandelijks plaatsvindt. Op de website staat Café TrösT als volgt beschreven:

‘Café TrösT is een pleisterplaats voor iedereen die zich (noodgedwongen) bezighoudt met de eindigheid van het leven en alles daaromheen. Een warme plek in de binnenstad, waar je in een café-achtige sfeer kunt luisteren naar live muziek, je verhaal kunt doen en door ervaringen uit te wisselen wat lichter naar huis gaat. Gemeenschappelijke noemer is troost bij verlies en rouw.’

Wandelen met een vrijwilliger

Binnen de coronamaatregelen wil stichting TrösT toch iets aanbieden. Omdat veel plekken nu gesloten zijn is de stichting op zoek gegaan naar een alternatief.  Mensen kunnen een mailtje sturen want er zijn vrijwilligers voor een wandelactiviteit. Dit is dus niet structureel, de vrijwilligers bieden vooral een luisterend oor.

Meer verhalen vind je hier

Illustration
 
Deel dit: