Blogpost

Op pad in Noordoost

Geplaatst op 15 november 2020, 15:25 uur

Wijkbewoner Roos uit Voordorp geeft mindful walk training in de Voorveldsepolder in Voordorp.


GoTji
Als redacteur mag je er zelf soms ook aan geloven. Ik sprak eind oktober af met Roos Tji, leefstijlcoach en Mindful run instructrice bij haar eigen organisatie GoTji. Ze woont sinds 2004 in Voordorp en geeft haar Mindful Run lessen in de Voorveldsepolder. Hier zou ik dan ook een proefles gaan volgen.


Roos houd veel van bewegen. In haar jeugd heeft ze veel gezwommen, sinds begin jaren ’90 doet ze met veel plezier aan triathlon. Dit is een combinatiesport van zwemmen, fietsen en hardlopen. Hoe druk en hectisch het ook was in haar leven, bewegen gaf haar altijd rust.
Ze is aangesloten bij Mindful Run Nederland. Een overkoepelende organisatie die de instructeurs opleid. De opzet van de lessen is bij iedereen hetzelfde, maar iedereen geeft er zijn eigen draai aan. Haar eigen praktijk heet GoTji. Het is een samenvoeging van Go (een aanmoediging) en haar achternaam Tji. Het heeft een dubbele betekenis: enerzijds is Roos iemand die zelf altijd in beweging is en moedigt ze anderen ook aan om in beweging te komen. Dit doet ze op een letterlijk niveau met Mindful Bewegen, maar ook op mentaal niveau. Roos is naast Mindful Run instructeur ook leefstijlcoach. Daarnaast is de naam een aanmoediging om naar Roos Tji zelf te gaan (GoTji) als je iets wilt veranderen aan je leven / je leefstijl.


Mindful bewegen
Ik kom er al gauw achter dat Mindful running geen hardlooptraining is. Er is ruimte voor veel meer. Roos geeft ook aandacht aan de ‘mind’. Gedachten die cursisten bijvoorbeeld kunnen hebben zijn; ‘ik ben te dik om te rennen’, ‘ik ren raar’,’ iedereen kijkt naar mij als ik ren’ enz. Op haar website beschrijft Roos dit als volgt:
Met mindful bewegen – letterlijk vertaald: bewegen met volle aandacht, in het hier en nu – leer je uit je hoofd te gaan, je meer bewust te zijn van je lichaam. Je leert hoe je je ademhaling en zintuigen kunt gebruiken op een manier die helpend zijn om tot rust te komen. Door op de juiste manier te leren ademhalen krijg je meer energie en kom je tot rust.
Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je manier van lopen goed is. Zo kijkt ze naar je houding, ademhaling, voetenwerk, frequentie van passen enzovoort. Ik mocht met haar een aantal oefeningen doorlopen, wat ik als heel prettig ervaarde. Ik werd mij al snel bewust van mijn manier van hardlopen en waar ik nog op zou kunnen letten. Zoals Roos ook zegt, ‘het bewustzijn is de eerste stap.’


Opzet lessen
Roos gaat met de cursist, zonder prestatiedruk, aan de slag met bewegen in de buitenlucht. De opzet van de lessen ziet er als volgt uit. Roos gaat vijf weken met je aan de slag:
    Je leert dat er verschillende loopstijlen zijn en je wordt je bewust van je eigen loopstijl. Je krijgt uitleg en tips om je loopstijl te verbeteren.
    Daarnaast krijg je, op een speelse manier, praktische tools en mindfulness oefeningen aangereikt, die je in het dagelijks leven helpen ontspannen en meer in het hier en nu te zijn.
    Ook de ademhaling speelt een belangrijke rol. Je leert welke verschillende soorten ademhalingen er zijn, oefent hiermee en word je bewust van je eigen ademhaling.
    Veel van wat je leert kun je niet alleen tijdens het hardlopen toepassen, maar ook in je dagelijkse leven. Als gevolg hiervan krijg je meer energie en minder stress, ook als je niet aan het hardlopen bent.
Afhankelijk van je eigen doel, tempo en conditie kun je kiezen uit drie verschillende cursussen Mindful Bewegen. Deze worden afwisselend door het jaar heen in groepsverband worden gegeven. Het gaat om Mindfulrun, Mindfulwalk2jog en Mindful walk. Op haar website lees je nog meer over deze cursussen.


In verband met de coronamaatregelen heeft ze momenteel groepjes van maximaal 4 personen. Maar als je een individuele les wilt is daar ook ruimte voor.

Meer verhalen vind je hier

Deel dit: