Blogpost

Fanny op pad: Vera en Irene van inlooppunt van de Wijkwijzer in de Leeuw

Geplaatst op 1 oktober 2020, 10:28 uur

Wat:           Nieuw inlooppunt Wijkwijzer
Wie:           Vera en Irene
Waar:         Buurtcentrum de Leeuw
Wanneer:  Wekelijks op dinsdag van 13:30 tot 15:00

Eerste ontmoeting Vera & Irene

In buurthuis de Leeuw spreek ik met Vera en Irene. De twee hebben elkaar lange tijd geleden ontmoet bij het UW, Utrecht Werkbedrijf. Beide waren ze werkloos en aangemeld bij deze organisatie om werkervaring op te doen. Vera kwam binnen en zag op het eerste gezicht alleen maar mannen. Toch ontdekte ze nog 1 vrouw en besloot er naast te gaan zitten. Dat was Irene. De twee bleken op 300 meter afstand van elkaar af te wonen. Het klikte gelijk en diezelfde dag reden ze nog met elkaar mee naar huis.

Favoriete plek in een oude buurt

Eerst volgden ze samen een aantal cursussen. Irene nodigde Vera uit om een keer mee te gaan naar haar vrijwilligersbaan in de Leeuw. Eerst was Vera nog wat aftastend maar ze besloot toch mee te gaan. Bij buurthuis de Leeuw aangekomen, was Vera met stomheid geslagen. Dit was haar oude buurt! Als twaalfjarige had ze jaren langs dit pand gelopen, want ze zat destijds op de modevakschool. Inmiddels zit ook Vera meer dan 6 jaar in De Leeuw, hun favoriete plek in de wijk.

Persoonlijke connecties om elkaar te helpen

Bij buurthuis de Leeuw werden Vera & Irene meer dan gastvrouwen, eigenlijk een manusje-van-alles. Beide beamen ze dat Buurthuis de Leeuw uniek is. Iedereen is heel betrokken met elkaar en er gebeurt veel met mensen uit de wijk. Naast dat het een mooi pand is bouwen ze ook persoonlijke connecties op met mensen uit de wijk. Irene kende bijvoorbeeld een jongentje dat altijd gitaarles had in het buurthuis. Hij verdween uit het zicht omdat hij met zijn familie naar Jeruzalem verhuisde. Een paar jaar later stond hij opeens weer voor haar neus om te vertellen dat ze terug waren. Naast positieve ontmoetingen gebeuren er ook weleens nare dingen. Dat bezoekers en/of wijkbewoners komen te overlijden. Ook dan zijn de twee ervoor de mensen, om elkaar te helpen.

Wijkwijzers met vast inloopmoment

Vera en Irene zijn al heel lang een aanspreekpunt in buurtcentrum de Leeuw. Nieuw is dat zij op dinsdagmiddag nu ook de Wijkwijzer representeren. Vera en Irene zitten iedere dinsdag van 13:30 tot 15:00 uur klaar voor mensen met vragen over Noordoost. Mensen kunnen bij hen terecht met vragen over wat er te doen is in de wijk. Bv. over het koffieuurtje in de Leeuw en het Buurtbakkie in Griftsteede op dinsdagochtend. Met vragen over sport en bewegen, helpen met de telefoon, ouderen die een hulpvraag hebben. Vera en Irene nemen hier graag de tijd voor. Ze waren eigenlijk al die tijd al wijkwijzers maar nu is er echt een vast inloopmoment. In verband met de corona maatregelingen is de ingang gewoon aan de voorkant van het pand en de zijingang is nu de uitgang.

Meer verhalen vind je hier

Illustration
 
Deel dit: