Verhaal

Gesprek met Fedai Sen (bewoner Staatsliedenbuurt

Geplaatst op 16 juni 2020, 21:49 uur

Als we gezellig met elkaar samen kunnen leven, dan ben ik blij

Ik ben Fedai, ben eenenzestig jaar en ik woon sinds 2012 in de Staatsliedenbuurt in de wijk Noordoost. Ik ben acht jaar geleden vanuit Zaandam verhuisd maar heb lang in Utrecht gewerkt. Van 2003 tot 2017 heb ik een restaurant gehad (mediterrane keuken) aan de Oudegracht, genaamd ‘Abrikoos’. In 2017 hebben we het restaurant overgedragen.

Eind 2017 dacht ik: ‘Ik wil iets gaan betekenen voor de buurt’. Ik wist dat er een buurtcentrum was in mijn buurt en ben gewoon naar binnen gelopen. Ik ben met de sociaal makelaar Bep gaan praten. Ik heb haar verteld over mijn horeca-achtergrond en gevraagd of ik iets zou kunnen betekenen in het buurtcentrum. Toen ben ik vrijwilliger geworden bij Buurtcentrum de Leeuw.

Als vrijwilliger ben ik er in de avonduren en sta achter de bar. Ik maak het gezellig en zit vaak te spelen op mijn Saz (dit is een snaarinstrument dat veel gebruikt wordt in Oosterse landen). Mensen komen vaak even zitten en luisteren naar mijn muziek. Er zijn ook veel koren in het pand, die komen ook vaak in de pauze even naar beneden naar de bar.  

Het vrijwilligerswerk brengt mij dat ik tussen de mensen kan zijn. De sociale kant van het leven vind ik belangrijk.

Als ik straks helemaal niet meer werk en gepensioneerd ben dan wil ik graag meer doen dan alleen thuis zitten. Ik vind het belangrijk om deel uit te maken van een team en iets voor iemand anders kan betekenen. Maakt niet uit met wat en hoe. Ik help graag. Dat vind ik belangrijk. Ik ben een mensen-mens. Je bent niet alleen in de wereld. We leven met anderen. Als we gezellig met elkaar samen kunnen leven, dan ben ik blij.

Vanaf 2 juni 2020 mag Buurtcentrum de Leeuw gedeeltelijk open! Hier zijn heel veel randvoorwaarden en aanpassingen voor nodig. De afgelopen weken zijn we als ‘Driehoek de Leeuw’ (vrijwilligers, Stadsbedrijven en sociaal makelaars van DOCK) bij elkaar gekomen en hebben we vanuit de Driehoek een Corona-team samengesteld. Wij hebben als Driehoek in het pand gekeken naar de mogelijke looproutes, stickers, uitleg materialen en plexiglas. Het was allemaal passen en meten. We hebben gekeken naar de ruimtes voor hoeveel mensen geschikt zouden zijn en we hebben in de ruimtes het meubilair aangepast aan de richtlijnen.

Ik heb er vertrouwen in dat er nu weer wat mensen in het buurtcentrum kunnen gaan bewegen. Op elke woensdagmiddag ben ik vanaf volgende week weer te vinden in de Leeuw. Ik heb het vertrouwen dat we stapje voor stapje weer meer kunnen bewegen en elkaar weer mogen ontmoeten. Je merkt dat het toch wel dat de buurtfunctie heel belangrijk is. Mensen kunnen niet wachten om elkaar weer te zien, ook al is dat op 1,5 m afstand. We kijken er naar uit jullie allemaal weer te zien in de Leeuw!

Interview Fleur van IJperen

// Binnenkort is er ook een Wijkwijzer Noordoost punt in buurtcentrum de Leeuw. Dit wordt gerund door Vera en Irene. Er wordt nog overlegd wanneer dit punt open kan i.v.m. de coronarichtlijnen. 

Illustration
 
Deel dit: