Kennisbron

KamroenWerkt

Geplaatst op 12 september 2022, 11:04 uur
Illustration
Omschrijving
Nieuwsbrief 33
Al het werkelijke leven is ontmoeting Martin Buber
Aan alle mensen die de stichting KameroenWerkt! (KW) een warm hart toedragen
Van Bertie Hendriks Nieuwsbrief 33. 8 september 2022

Lieve mensen,

Hopelijk hebben jullie net als ik een fijne zomer gehad. Ikzelf ben drie weken Egmond geweest en drie weken Kameroen. Fijn en vervullend de positieve werking te zien van de activiteiten, geïnitieerd door KW daar. Top!
Het wordt een spectaculair jaar voor KW in Gambia: Drie reizen naar het Hart van Afrika en de start van het beroepsonderwijsproject in Gambia. En … op naar de 100 sponsoren!

Reis naar het Hart van Afrika
In 2023 hebben we maar liefst 3 reizen:

6 - 16 jan (vol) 27 jan - 6 feb (2 plekken vrij*) 24 feb – 6mrt (vol)

De eerste reis in januari 2022 naar Gambia, die we inmiddels “Reis naar het Hart van Afrika” noemen, was een doorslaand succes. Stuk voor stuk waren alle deelnemers diep geraakt door en heel enthousiast over onze tien dagen in Gambia. Zie hier hun reacties.

Informatie over de Reis naar het Hart van Afrika
Tien dagen. Verblijf in de kunstzinnige huisjes in TunbungVillage, een heerlijke ‘oase’. Een globaal programma maar ook ruimte voor eigen initiatieven. Genieten van de rust van TunbungVillage, de heerlijke stranden van Gambia, vogels spotten, ronddwalen op een markt en vooral van het vrolijke, onbevangen contact met de Gambianen.
Je loopt een halve dag mee met een gezin van een kind dat gesponsord wordt en je verzorgt een aantal keren een eigen activiteit voor de Bymyra School. Wat dat is bespreken we vooraf.

Kosten: 1100 – 1300 euro uit (alles inbegrepen) *Meer informatie en opgave: bertiehendriks@tiscali.nl

Sponsoring kinderen Gambia en Kameroen (oproep)
We sponsoren nu 75 Gambiaanse en 6 Kameroense kinderen voor 5 jaar, plus 24 Gambiaanse kinderen voor 2 jaar. Sponsoren voor onderwijs is de meest directe weg om kinderen in Gambia een toekomst met mogelijkheden te geven. Geweldig en eenvoudig om te doen. Elke cent van je donatie gaat naar hen.

Hartstochtelijke oproep: Wordt sponsor en/of kijk in je omgeving of er mensen zijn die dit willen. Zie hier of doneer op NL58 TRIO 0198566433 v d Triodosbank t.n.v. Kameroen Werkt!
Projecten Gambia

1. Beroepsonderwijs op de Bymyra Bilingual School
Sinds de vorige nieuwsbrief 32 van 22 mei zijn er flinke stappen gezet. Op 22 juni is er een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd bij ROC Tilburg voor geïnteresseerde studenten en hun ouders.

Er waren maar liefst 25 geïnteresseerde studenten, die mee willen met de autotocht naar Gambia om daar vijf weken les te geven!

Enkele dagen daarna is de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Cees van Gerwen, Directeur ROC Tilburg, Bertie Hendriks van KW en Ida Ndow van Bymyra Bilingual School.

Ida heeft vanuit Gambia ondertekend omdat de Nederlandse overheid haar om onduidelijke redenen geen visum gaf, waardoor ze niet fysiek aanwezig kon zijn. Wij hopen later dit jaar alsnog een bezoek van haar aan Nederland te kunnen bewerkstelligen.

Echt geweldig hoe de Midden-Brabantse ondernemers het project steunen. ROC Tilburg stelt smart boards beschikbaar en er blijven grote hoeveelheden gereedschap van installatiebedrijven voor Gambia binnenkomen.

Aan Gambiaanse zijde heeft Ida allerminst stilgezeten. Ze heeft met een lening van Kameroen Werkt een hectare grond aangekocht om het beroepsonderwijs te realiseren. Geweldig om te zien hoe ambities in Gambia omgezet worden in daden!

Intussen heeft bestuurslid Herman Gels de mensen als verjaardagscadeautje een donatie gevraagd voor een aantal zonneboilers. Binnenkort worden ze verscheept van China naar Gambia om geïnstalleerd te worden: twee in Tunbung Village en een voor de Bymyra Bilingual School.

De studenten van ROC Tilburg zullen de boilers bij wijze van demonstratie samen met hun collega-studenten van Bymyra installeren, waarmee we de volgende 3-trapsraket beogen:
a. Tunbung Village wordt voorzien van warm douchewater. Dat is fijn voor de toekomstige Hart van Afrika reizigers;
b. Studenten leren om duurzame energie-installaties te installeren en daarmee kijken we gelijk of
c. Er een mogelijke markt is voor zonneboilers in Gambia.

De komende maanden gaan we ons voorbereiden op onze autotocht van Tilburg naar Gambia met de studenten van ROC Tilburg. Daartoe gaan de studenten sponsorgeld ophalen en auto’s inkopen die zij na de reis in Gambia overdragen aan de Bymyraschool. Wilt u meer weten over dit bijzonder interessante project? Neem dan contact op met: Herman Gels, telefoon 0651395368.
2. Kleuterschool voor de kinderen van Tujereng

Het dorp Tujereng wordt doorsneden door een ‘gevaarlijk’ weg. Bij het oversteken zijn de afgelopen jaren kinderen verongelukt. Vanuit dit gegeven is in TumbungVillage spontaan een kleuterschool ontstaan waardoor kinderen niet de weg over hoeven om naar school te kunnen. Er zijn drie docenten aangetrokken. Het betreft 50-60 kinderen.
Dodo van TunbungVillage managet het geheel.

De kinderen krijgen nu buiten les onder de bomen. KW wil helpen een eenvoudig schoolgebouw te laten bouwen door plaatselijke ambachtslieden. Zo hebben de kinderen een dak boven hun hoofd als het regent en zal er een wc zijn.

In het afgelopen half jaar zijn de prijzen in Gambia -zeker van grondstoffen- de lucht in geschoten. Het project gaat veel meer kosten dan eerder gedacht nml 12000 euro (en 2000 euro om spullen op te sturen via de container).
De helft van het geld hebben we. Wie helpt ermee?

3. Tunbung Village
Ook in Gambia zijn klimaatveranderingen zichtbaar: ongekende regenval en overstromingen. Voor het eerst was de regenval zo heftig dat er schade is aan de huisjes van Tunbung. KW heeft 2000 euro vrijgemaakt om de schade in Tunbung te herstellen en de huisjes geschikt te maken voor de deelnemers van Reis naar het Hart van Afrika.

De mooie kunstzinnig versierde huisjes en de prachtige natuur maken TunbungVillage tot een oase van rust.
In alle huisjes zijn nu goede bedden, klamboes, een klerenkast en er is toegang tot een douche binnen of buiten. We zijn bezig met warm water voor een of twee huisjes. Een eenvoudig restaurant en een barretje

4. Het Voedselproject
Twintig kinderen van arme gezinnen krijgen de komende vijf jaar dankzij KW, de stichtingen Do&Well en de WM de Hoop gratis eten op school.

5. Effie’s Design&Tailoring
Effie werkt 16 uur per dag. Overdag runt ze haar naaiatelier. ‘s Avonds laat en ‘s nachts werkt ze in een restaurant. Alle lof voor haar inzet. Ze hoopt begin volgend jaar met de terugbetaling te beginnen.

6. Bouw docentenkamer-conferentie plek
Samen met de WM de Hoop Stichting helpt KW mee de docentenkamer uit te breiden en de ruimte geschikt te maken voor overleg en workshops met andere scholen. Hiermee gaat de Bymyra Bilingual School als voorbeeld-school een nieuwe fase in.

Projecten Kameroen

1. Biologisch verbouwde champignons
Het project is volop in beweging. Er is een aparte plek gemaakt om het kwetsbare proces van het kweken van het zaad te kunnen doen en er worden nieuwe ‘champignon-huizen’ gebouwd, zodat de productie continu door kan gaan. In de zomer bezocht ik hen op locatie en sprak met Olivier.
Olivier heeft contact gezocht met een hoogleraar die een ‘stoel champignons’ aan de universiteit van heeft.

2. Chez Minette en Pleasant Parties
Deze projecten gaan hun gangetje. De pas 19-jarige Fatima heeft veel van de dagelijkse taken overgenomen van Josephin.
Josephin richt zich vooral nu op haar gezondheid en op ondersteunen van de jeugd van Foumbot in hun ontwikkeling. De afgelopen zomer heeft zij met anderen een uitgebreid programma opgezet van workshops, lezingen en andere activiteiten.

De minister van cultuur kwam langs om de activiteiten te openen. Lilishka, de 12 jarige dochter van Josephin kreeg de eer de minister te ontvangen.

Mail ons als je goede iPads, smartphones, sportspullen/kleren, gereedschap, kranen, spijkers, schroeven hebt of ideeen over aantrekken sponsoren en sponsorgelden

Bestuurlijke zaken

Op de website kun je het jaarverslag en de jaarrekening 2021 vinden en downloaden.

Hartelijke groet,
Mede namens Tom van der Linde, Adri Hofenk, Marcel Bierings en Herman Gels,

Bertie Hendriks

Archief KW filmpjes

Gambia:
Filmpjes Bymyra Bilingual School 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Filmpjes TunbungVillage 1 2
Effie’s Design & Tailoring 1 2 3
Sponsoring I II III IV V

Kameroen:
Filmpjes Champignons de Foumbot 1 2
Filmpjes Chez Minette 1 2 3 4 5
Filmpjes Pleasant Parties 1 2 3 4 5
Filmpjes La Prudence 1 2
Filmpjes Zara en haar projecten 1 2 3

Korte samenvatting van projecten KW en de Reis naar het Hart van Afrika 1
Toelichting
De stichting KameroenWertkt geeft 2 a 3 keer per jaar een nieuwsbrief uit

Deel dit: